Scumpirile Anului Nou

Scumpirile Anului Nou

0 87

Leul acesta al nostru, cosmetizat din timp in timp,dupa cate o aventura pe acoperisurile economiei si din care se intoarce jigarit si flamand si murdar, ca orice cotoi care se trezeste sa fie macho, miorlaie triste scumpiri dupa Revelion.
Din pacate, aceste scumpiri nu vor atinge bunuri de care te poti lipsi, ori bunuri pe care le cumperi din an in paste, ci vor salta preturile la papica, la combustibili si la tutun.
Daca in privinta tutunului sunt destui care fac pe desteptii,afirmand ca nu este o necesitate si ca, prin scumpire – ce tampenie! – multi vor renunta la acest viciu intr-adevar daunator sanatatii – dar pe mine si inca pe multi altii nu constrangerea, in general, si asemenea scumpiri, ca metoda, ma pot face sa las vreun viciu – scumpirea alimentelor si a combustibililor ne poate lovi neplacut de dur in bugetul propriu.
Economistii vin, in acest sens, cu explicatia ca, odata cu cresterea euro si tinand cont ca mare parte din materia prima este adusa din afara – cine a pus agricultura pe butuci, ca puteam avea sa si exportam? – si importatorii salta preturile pentru a nu pierde din castig. Si uite cum ne putem pomeni cu scumpiri de cel putin 5% la alimente, imediat dupa sarbatori. (De parca acuma sunt date naibii de ieftine!)
Se mai vehiculeaza (ne)sansa ca, pana dau urzicile, euro sa ajunga chiar pana la 4,20 lei, ceea ce va urca preturile cu un procentaj si mai mare.
Ceea ce este insa mai greu de inteles – sau poate sunt eu asa de tantalau incat logica mea este gresita – este ca pretul petrolului a scazut ca niciodata, ajungand la circa 35 – 40 dolari per baril. Si atunci cum poti explica scumpirea benzinei cu 13-14 bani litrul si cea a motorinei cu 10-12 bani litrul, preconizata pentru inceputul lui 2009? Cica se ajunge la asta prin modificarea accizelor. Sa iau iarasi DEX-ul la scormonit ca sa arat ce inseamna accizele? Sunt impozite indirecte, niste taxe de consumatie, de bariera si vamale, si se pun, cu precadere si in mod normal, pe chestiile „mai de lux”. De acord, dar caratul marfurilor, mai ales a celor alimentare, strict necesare, nu inseamna voiaj de placere in limuzina de lux, ci o necesitate general valabila. Nu simtiti diferenta?
Vor mai creste si taxele de inmatriculare, si inteleg ca si la masinile noi, nu numai la cele de mana a doua, iar tigarile se vor scumpi cu pana la 10% pe pachet, la aceasta scumpire neputand exclama decat: traiasca contrabanda si piata neagra!
Tot la cate un intai, de data asta ianuarie, se obisnuieste si scumpirea, sub diferite pretexte trase de par – cum de nu au chelit pretextele astea pana acuma? – curentului si a gazelor naturale, mai ales ca in ultima vreme nu s-a mai facut asa ceva. Si asta ar putea fi cu un 10 – 15%, asa ca si tarifele la utilitati vor creste. Mai exista insa speranta intr-un „status quo”, tocmai datorita ieftinirii petrolului si, implicit, a gazelor, dar ce nu stiu sa inventeze ai nostri, cand vor neaparat, drept motiv pentru actiunile lor absurde? De pilda vesnic invocata grea mostenire lasata de guvernul anterior, nu?
Asa ca, la multi ani, oameni buni, in orice buzunar tineti banii!
Nu-i asa ca incepe sa functioneze splendid protectia sociala promisa?

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.