SCRISOARE DESCHISA catre PRIMARUL BRASOVULUI!

SCRISOARE DESCHISA catre PRIMARUL BRASOVULUI!

0 75

??????????? In 2004, te-am sustinut prin toate mijloacele si cu toata puterea mea de convingere catre brasoveni. Apoi, te-am votat cu sinceritate si incredere sa ajungi primar. Ba, chiar mi-am ras barba cea vestita, intr-un pariu pentru tine. Atunci am pierdut doar pariul. Acum, am pierdut si primarul, in care am crezut in 2004 si am continuat sa cred inca vreo doi ani dupa alegeri…


??????????? Nu spune nimeni ca n-ai facut cate ceva… Dupa predecesorul tau, care nu facuse mai nimic, nici nu era greu sa se vada ceea ce proiectasem noi in imaginea ta: mana de gospodar, atat de asteptata de brasoveni. Nu stiu daca a fost vorba de mana stanga sau de cea dreapta. Pentru ca una ai bagat-o adanc in buzunar… si stii bine la ce ma refer. Dar atat. Sa stii ca altii ar fi fost in stare sa faca pentru comunitate si mai mult, si mai bine, si mai durabil, si mai transparent decat tine – si cu mai putini bani risipiti in stanga si-n dreapta. Tot mai multi prieteni si cunoscuti, tot mai multi brasoveni imi spun acest lucru. Chiar cu un anume repros. si, din pacate, nu-i pot contrazice.


??????????? Inteleg, pe tine atat te-a dus capul… In campanie, am trecut peste „fisurile anale” din pregatirea ta, am vorbit cu colegii din presa sa-ti treaca cu vederea unele lipsuri si sa te sustina si ei atunci. La urma urmei, nu vocabularul si pregatirea conta, ci promisiunea de a fi gospodar. Ceea ce ai si dovedit partial, cum spuneam, in primii ani de primar. Ai zugravit Primaria, ai facut locuri de joaca pentru copii, i-ai sedus pe pensionari cu una cu alta si probabil si altele…


Ai modernizat serviciile Primariei, se vede. Dar de ce ii umilesti prosteste pe functionari, cu un comportament nepotrivit unui baiat tanar, cu statut de primar? Carentele tale comportamentale ti le-ai etalat, din pacate, cu zel proletar si fata de persoane aflate in fruntea altor institutii sau fata de angajati ai acestora. De la Prefectura, de la Politie sau din alte sectoare ale administratiei… Ba chiar ai avut proasta inspiratie sa iei la ocara, pe tema ta draga – ordinea si linistea orasului – pe o tanara doamna, inalt functionar public, careia, stii bine, te-am rugat ulterior sa-i ceri scuze, asa cum se cuvenea. Mai ales ca doamna respectiva se astepta la o buna colaborare institutionala si ceruse relatii, in exercitarea functiei, despre o fapta reprobabila, produsa de angajati in uniforma platiti de Primarie (aceiasi, din pacate, au recidivat si recent!). Chiar tu mi-ai spus cum ai pus-o la punct si ca doamna ar face bine sa se ocupe de cealalta politie, pentru ca politia comunitara este a ta si primeste ordine doar de la tine…


??????????? Am fost cinstit cu tine si, de fiecare data cand ai pecit-o, te-am sunat sau am venit la tine si ti-am spus in fata ce cred si ce gandesc. Dar si ce iti reproseaza altii, care n-au acces la tine. De la oameni simpli pana la oameni cu pregatire. si chiar din partid si din institutii fundamentale. Am vazut ca n-ai urechi decat pentru laude, iar criticile si adevarurile spuse pe fata te lasa indiferent, ba chiar te fac razbunator… Te-am avertizat si ca ti i-ai pus in cap multi colegi din partid si tot din cauza comportamentului tau necivilizat. Te-am vazut si eu cum te porti fara autocenzura cu toti cei pe care ii consideri? inferiori tie, numai pentru ca ei nu sunt ce ai ajuns tu. Ai uitat ca si datorita lor esti unde esti?


??????????? N-am sa vorbesc acum public despre ce stie tot targul cu privire la asfalt, terenuri, CET, tramvai taiat si vandut la kilogram cu sine cu tot, agentii imobiliare si altele… urate. Asta pentru ca sambata trecuta ti-ai dat in petec peste masura. Orice om de bun simt trebuie sa te trezeasca la realitate. si sa intelegi in ce lume traiesti, in ce oras si in ce moment al civilizatiei umane, indiferent cine esti. Pentru ca, daca nici acum nu-ti spun public asta, as fi partas politic si moral la un gest, pe care il dezaproba oricine, cu sau fara carnet de partid.


??????????? Am vazut cu ochii mei cum Politia Comunitara a Brasovului iti asculta orbeste ordinele si foloseste toate mijloacele dure pentru intimidarea opozantilor tai, a celor care protesteaza pe domeniul public pentru a li se face dreptate. Este dreptul lor, castigat in democratie! Chiar daca destinatarul protestului este primarul orasului, pe care omul il considera vinovat pentru un prejudiciu si, mai ales, pentru un mod inuman de abordare a unei situatii de viata. In fata mea – si stiu precis ca la ordinele tale – protestatarul Botorog a fost luat pe sus si tarat in duba Politiei Comunitare Brasov. Asta, dupa ce fusese imbrancit si trantit pe jos, de cativa sustinatori zelosi ai tai si care, daca nu interveneam personal, ar fi continuat violenta intr-un mod care nu ne face cinste. Te-am vazut si cum ai mimat „neamestecul”, desi omul ti-a spus in fata ca esti la fel ca animalele pe care te acuza ca i le-ai sacrificat si ca locul tau este demult in alta parte. Asa crede el… si probabil are motivele lui.


??????????? Agresarea cetateanului Gheorghe Botorog in timpul protestului, indiferent cum si de ce a ajuns la „Reduta”, unde avea loc un eveniment politic, a umbrit insasi menirea acelui eveniment important pentru partid. Cu atat mai mult cu cat era vorba si de un nou mandat, pe care intentionezi sa-l ceri de la brasoveni… Daca asa vrei sa-i convingi pe brasoveni sa te mai aleaga o data, punand sa fie cotonogiti opozantii, eu unul ma delimitez public de actiunile tale prost inspirate de o muza nefasta. si ma solidarizez, tot public, cu cetateanul agresat in fata mea, Gheorghe Botorog, un om lipsit de aparare si care isi castiga si el existenta cum poate! Nu pot tolera violenta! si nu pot sa uit cum un om, aproape singur si haituit de mai multi semeni(?!), ceva mai musculosi, ba chiar si cu pretentii, este tratat pe domeniul public, in Brasovul anului 2008!


??????????? Nu-l mai umili si nu mai pune sa-l bata nimeni, cu sau fara uniforma, pe cel mai vechi protestatar al Brasovului! si el face parte din realitatea orasului, alaturi de fantomele de frig si scumpete, care din nou incep sa dea navala in apartamentele noastre. Alaturi de tot mai multe probleme ale Brasovului, nerezolvate sau prost rezolvate. ?


Brasov, 4 februarie 2008


?


ION MANZALA, scriitor ??????


???????????????????????


?


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.