Schimbari la DIICOT

Schimbari la DIICOT

0 205

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, DIICOT, a fost reorganizata. Mai exact, guvernul a decis ca DIICOT sa capete personalitate juridica si sa se ocupe numai de infractiunile considerate grave.


Guvernul explica, intr-un comunicat, ca procurorii DIICOT au fost pana acum supraaglomerati, pentru ca s-au ocupat si de infractiuni minore, care ar fi putut fi investigate si de procurorii din structurile obisnuite de parchet.


Prin urmare, DIICOT nu se va mai ocupa de infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii al carei minim special este de cel putin 5 ani, infractiunile de coruptie, cele asimilate acestora, precum si cele care au legatura directa cu infractiunile de coruptie.


Procurorii DIICOT vor continua sa se ocupe insa de anchetele care privesc infractiuni considerate a fi foarte grave, precum terorismul, actiuni impotriva sigurantei nationale, trafic de persoane sau de droguri dar si alte infractiuni comise de asociatii sau grupari organizate.


Procurorii DIICOT vor putea folosi, in conditiile prevazute de ultimele modificari aduse Codului de procedura penala, mijloace de investigatie precum punerea sub supraveghere a conturilor bancare, punerea sub supraveghere, interceptarea sau inregistrarea comunicatiilor, accesul la sisteme informatice.

De asemenea, la dispozitia procurorului-sef al Directiei va fi anual si un depozit de un milion de lei noi, bani ce vor putea fi folositi la organizarea de flagranturi, dar si pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de folosirea investigatorilor sub acoperire, a informatorilor ori colaboratorilor acestora.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.