Scena balconului: astazi, varianta Bruxelles

Scena balconului: astazi, varianta Bruxelles

0 177

Astazi, dupa pranzisor, detractorii si adulatorii presedintelui laolalta au ocazia sa vada pe viu la lucru dibacia prezidentiala de negociere cu acquis-ul comunitar. Traian Basescu va continua seria de exhibari publice europene inceputa in urma cu doua zile, in inima bruxelleza a mecanismului in care tocmai ne-am integrat


Momentul este asteptat cu emotie de catre ambele tabere. Tot ceea ce tine de institutii europene trece in ochii poporului mai degraba drept apanajul primului ministru. Conform folclorului instaurat intre cele doua Palate ce conduc o buna parte a treburilor din Romania, dar si intelegerii tacite dintre primii doi oameni din ierarhia romaneasca,? premierul Tariceanu este creditat indeobste cu succesul aderarii si-a integrarii ce va sa vina. Manechinul ce evolueaza periculos si destul de stangaci pe catwalk-ul instalat pe platforma petroliera a nababului Dinu Patriciu isi revendica meritul reusitei Romaniei de a fi accesat clubul select al occidentalilor. Si toata lumea pare sa fie de acord cu imparteala asta, de cand intreaga natiune a stabilit ca matrozului i se potrivesc mai bine atmosferele lumpene ale localelor pe care le frecventeaza.


Astazi, insa, presedintele ce trece drept cel mai chefliu locuitor al noii integrate, se va produce in fata cremei europene. Acolo unde se decid legile traiului in comun a numeroasei familii ce si-a adaugat recent doua guri flamande in cartea de imobil. In contrapartida si in spiritul echitatii, premierul ar trebui, pentru o zi, sa guverneze de la o masa de langa orchestra, in intimitatea Golden Blitzului. In schimbul unui bacsis corespunzator, ar putea chiar aranja sa nu-l deranjeze nimeni la separeu in vreme ce-si scrie biletele otravite si isi da telefoanele interesate cu care a obisnuit liniile de comunicatie dintre Guvern si restul institutiilor democratice din cuprinsul tarii.


Dar, nu! Baiat subtire si manierat, Tariceanu si- rezervat deja un fotoliu confortabil in decor patrician, de unde va urmari cu sufletul la gura prestatia prezidentiala in fata oficialilor europeni. Nevazut de nimeni in afara de amicul, mentorul si protejatul sau rompetrolist, seful Guvernului va plimba un cearceaf mazgalit cu portretul lui Basescu prin fata plasmei cat peretele pe care banuiesc ca o detine la vila Dinu Patriciu, pe toata durata discursului. Asta daca nu a angajat deja o haita de tiganci cu cursuri de wodoo absolvite la fara frecventa, pentru a-i cobi non-stop dusmanului de alianta si a-l face sa se impleticeasca in mijlocul propozitei.


Pentru presedintele Basescu, insa, repetitiile pentru aparitia bruxelleza s-au consumat inainte de finalul anului trecut, cu prilejul condamnarii in direct a comunismului si a declararii oficiale a acestuia drept o oranduire ticaloasa si nelegitima. Nici spectacolul montat de Vadim Tudor si grupul de agitatori de la PRM nu l-a putut intrerupe pe seful statului. Huiduielile, apostrofarile si fluieraturile galeriei peremiste, intrate fara legitimatie la marele derby PRM-Basescu, n-au avut succes in fata cerbiciei prezidentiale. Basescu a citit imperturbabil documentul produs de Vladimir Tismaneanu, fara sa se sinchiseasca de delirium-ul tremens montat de PRM.


Sa fie Le Pen mai dibaci si mai contondent in astfel de manifestari decat tribunul Tudor? Cred ca nici acompaniat de amicul extremist Haider nu vor atinge cota de furie inspumata si latraturi de cotarle xenofobe, deliciul si specialitatea lui Vadim Tudor. Nu va avea parte nici de interpelari incomode din partea mai rezervatilor, dar nu mai putin inveninatilor omologi europeni ai liberalilor si socialistilor de la noi. Basescu si-a asigurat o portie groasa de liniste si de mocnire scrasnita din partea inamicilor politici asmutiti de la Bucuresti, prin amenintarile neaose in care trece drept mare maestru. S-a dat deja dispus la o hemoragie de dezvaluiri din casa in cazul in care adversarii vor fi excesiv de curiosi despre cum merg trebile in tara si cine violeaza mai vartos democratia la noi in batatura. Nu e doar un avertisment marca Basescu – acum are si staif european. Abia ce le-a scos calde din gurita, seful statului a avut grija sa-si puna vorbele mestesugite pe nicovala Comisiei Europene, unde Barroso le-a mai ajustat cu cateva lovituri bine aplicate. Cu toate framantarile ei interne, Romania e o tara europeana ca toate celelalte; n-are de ce, a spus seful Comisiei Europene, sa simta vinovata la Bruxelles pentru agitatia de-acasa.


Daca Basescu pare oarecum la adapost de orice ambuscada bruxelleza, imi fac mari griji pentru intelectualii europeni, omologii lui Liiceanu, Plesu si Patapievici. In balconul din care urmaresc discursul lui Basescu ii paste pericolul de a face sarituri in sala. Duduia Buruiana, care a napadit recent razoarele Parlamentului European, asteapta doar semnalul tribunului pentru a le face vant de la etaj.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.