Scandalul supermarketuri – producatori

Scandalul supermarketuri – producatori

0 61

Este cunoscuta nemultumirea producatorilor alimentari (procesatori) fata de conditiile impuse de supermarketuri la incheierea contractelor. Numarul mare de taxe – despre acestea am vorbit intr-un material anterior la timpul sau – precum si impunerea preturilor, au starnit nemultumirea producatorilor si i-au determinat la proteste.
In urma acestora, Camera Deputatilor a numit o comisie de politica economica spre a audia partile si a stabili adevarul.
In cadrul sedintei de ieri au fost audiati reprezentantii producatorilor, audierea intinzandu-se pe parcursul a catorva ore din dupa-amiaza.
Nemultumirile producatorilor sunt legate de multele taxe pretinse de supermarketuri pentru ca produsele lor sa ajunga in rafturile respectivelor magazine. Aceste taxe diminueaza considerabil castigul producatorilor, pe unii amenintandu-i chiar cu falimentul. In schimb, castigul magazinelor este enorm, caci producatorii ajung sa plateasca annual mii si mii de euro ca sa-si plaseze marfa, taxele crescand in fiecare an, cu ocazia incheierii noilor contracte. Pe deasupra marfa din raft ar fi, fara aceste nenumarate taxe, cu 50% mai ieftina.
O taxa absolut aberanta si ilogica este, de pilda, taxa de indrumare la raft. Va rog sa imi spuneti, stimati cititori, de cate ori, intrand intr-un mare magazin, ati fost intampinat spre unul sau altul dintre rafturi sau produse. Eu nu am patit-o niciodata.
La fel cum absurda este interzicerea, prin contract, a vanzarii produselor catre aliti agenti comerciali la un pret mai mic decat cele aplicate marilor magazine, in caz contrar producatorul riscand eliminarea din lantul de magazine.
Comisia inclina, dupa audierea reprezentantilor producatorilor, sa le dea acestora dreptate, dar o hotarare finala va fi luata abia saptamana viitoare, dupa audierea si a reprezentantilor sistemului de supermarketuri.
In caz ca acestia vor fi gasiti vinovati, vor fi obligati sa suporte amenzi si toate celelalte consecinte.
Un asemenea lucru ar fi in favoarea producatorilor, dar mai ales a cumparatorilor datorita unor noi preturi sub cele de astazi.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.