Scandalul Logan spre cota 20 de milioane euro

Scandalul Logan spre cota 20 de milioane euro

0 132

Chiar daca scandalul legat de inzestrarea Politiei romane cu bolizi Logan de 70.000 euro pare sa-si fi gasit vinovatii, situatia pare departe de a se fi calmat. Politia de Frontiera se doteaza si ea. Pentru a nu ramane in urma Super Loganului, dar si pentru a indeplini obiectivul strategic si generos cunoscut sub numele de Aderare la Spatiul Schengen, IGPF se doteaza cu 360 de masini de teren, microbuze si chiar autobuze, pentru care statul roman va plati aproape 20 de milioane de euro. Si asta in conditiile in care Uniunea Europeana pune la dispozitia Romaniei fonduri de aproximativ jumatate de miliard de euro ca sprijin pentru aderarea la Spatiul Schengen. Din banii alocati de Uniune, 160 de milioane de euro ar fi pentru dotare, dar Politia a apelat la Bugetul de stat. In plus, firma care a luat mare parte din contract este Ager Leasing, aceeasi din scandalul soldat cu demiterea chestorului Gheorghe Popa.
Potrivit Planului indicativ Facilitatea Schengen 2007-2009, pentru asigurarea finantarii acordate Romaniei de catre UE, aproape 1500 de masini, microbuze, autospeciale sau ATV-uri vor fi achizitionate cu bani europeni. IGPF a preferat insa sa suplimenteze dotarile si cu bani guvernamentali, alocati prin planuri multianuale de investitii, scrie Gandul. Cele 360 de masini de 20 de milioane de euro au fost achizitionate, insa, fara avizul de specialitate al controlorului delegat de Unitatea Centrala de Armonizare a Sistemelor de Management Financiar si Control. Acesta a aratat ca trei dintre loturile achizitionate nu respecta principiile tratamentului egal si al transparentei ca urmare a depasirii valorii estimate si neanularii procedurii ca urmare a incalcarii acestor principii.
Invocand necesitatea de indeplinire a conditiilor de aderare la Spatiul Schengen, Politia de Frontiera achizitioneaza, din bani guvernamentali 360 mijloace de mobilitate terestra. Este vorba despre patru loturi de achizitii. Acestea cuprind 250 autospeciale patrulare tot-teren, pe motorina – 200 Nissan Pathfinder cu motor de 2,5 litri dci si 50 de autospeciale Kia Sorento 2,5 Crdi. Lotul 2 cuprinde 70 autospeciale de interventie 8+1 locuri Mercedes Benz Vito 115 Cdi, iar Lotul 3- 20 de microbuze 16+1 locuri Mercedes Benz Sprinter 315 Cdi. Cele trei loturi au fost achizitionate de la Ager Leasing IFN. Cel de-al patrulea lot, achizitionat de la Tiriac Leasing, cuprinde 20 de autobuze marca SCANIA, cu 45+1 locuri. Cu aceste mijloace gradul de inzestrare al IGPF urma sa creasca de la 35 la 44 la suta, sustine Politia de Frontiera.
In urma procedurilor, controlorul delegat al Unitatii Centrale de Armonizare a Sistemelor de Management Financiar si Control a considerat ca trei contracte incheiate nu indeplinesc conditiile pentru acordarea vizei sale. La insistente, controlorul a transmis refuzul de viza, pentru trei loturi, cu precizarea ca institutia publica poate sa efectueze atribuirea contractelor de achizitie pe propria raspundere in conditiile legii.
In acelasi context unul dintre obiectivele determinate pentru accesarea Facilitatii Schengen vizeaza intarirea controlului si supravegherii la frontierele externe si protectia impotriva infractiunilor la Punctele de Trecere a Frontierei – in acest scop au fost alocate fonduri in valoare de 160.025.000 euro. Aceste fonduri sunt destinate finantarii unor proiecte care includ si intarirea controlului la frontierele externe prin cresterea mobilitatii navale si terestre.
Planul prevede achizitionarea a 150 de autoturisme de teren pentru munca operativa, 200 auto oras pentru munca operativa, 300 de microbuze cu 8 +1 locuri transport efective, 50 autospeciale transport caini, 46 autospeciale retinuti, 500 ATV-uri, 100 microbuze cu 16 locuri si 25 autobuze.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.