Sasii intr-un acord romano-german

Sasii intr-un acord romano-german

0 69

Secretarul roman de stat in Ministerul de Externe, Raduta Matache, si secretarul german de stat, Christoph Bergner, au semnat miercuri protocolul Comisiei mixte Romania – Germania pentru probleme ale etnicilor germani din Romania. Bugetul pentru 2008 nu pare a fi prea generos.
Semnalam doua aspecte din declaratiilor celor care au semnat documentul:
Christoph Bergner: Protocolul a consemnat subventiile care vor fi acordate minoritatii germane din partea romana, dar si din partea germana, si am mentionat deja suma pentru anul 2008 – 1,66 de milioane de euro. Mai trebuie adaugate niste fonduri din rambursarea unor credite acordate anterior, in valoare de 1,3 milioane de euro.
Secretarul roman de stat Raduta Matache considera ca aceasta comisie poate fi un model la nivelul UE.
Raduta Matache: E important ceea ce se face dincolo de bani, important este faptul ca legaturile, care sunt foarte puternice, dintre noi si Germania, intre etnicii romani care locuiesc aici si cei care au plecat din Romania, raman la fel de vii.
Dincolo de aspectele diplomatice, excesul de formalism din aceste declaratii dovedeste o anumita rupere de realitatile problemelor sasilor plecati din Romania.
Dramele legate de terenurile, de casele, de tot ce au lasat aici, de marile probleme legate de adaptare, sunt invizibile pentru oficiali.

Iza M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.