SARKOZY, UN PRIETEN AL ROMANIEI?

SARKOZY, UN PRIETEN AL ROMANIEI?

0 74

?


??????????? Recenta „vizita” de cateva ore a Presedintelui Frantei la Bucuresti a fost mai degraba un gest de „indiferenta amabila”, decat de prietenie. Timpul petrecut de dl.Nicolas Sarkozy in capitala Romaniei, insotit de proaspatul sau socru, a fost aproape cat o escala cu avionul pe un mare aeroport… Surprinzator este si faptul ca „prietenul” Sarkozy nu a venit insotit nici de oameni de afaceri „interesati” si nu a semnat decat un „parteneriat” strategic de neinteles… intre doua tari membre ale NATO si ale UE.


??????????? Poate ca echipa de consilieri a Presedintelui francez sau chiar consilierul media al Ambasadei Frantei la Bucuresti nu au avut ragazul sa parcurga macar o sinteza a articolelor dedicate relatiilor Frantei cu a doua tara francofona, ca marime si populatie, din Europa. Ar fi fost interesant ca domniile lor sa fi citit din „mapa” de presa a ultimilor ani cam ce cred despre Romania chiar ziaristi francezi cunoscuti. Iata, de exemplu, cateva fragmente dintr-un substantial articol publicat mai acum cativa ani (pe cinci coloane!) in cunoscutul cotidian „Le Fiagaro” de catre Thierry de Montbrial, intitulat „Europe: accueillir la Roumanie”.


??????????? (…) Ce stiu francezii despre Romania? Aceasta tara latina si francofona, inconjurata de slavi si de unguri, unde Islamul nu a reusit sa patrunda ca in celelalte tari balcanice si a carei Biserica Ortodoxa se deosebeste de cele din jur prin moderatia sa, o tara a carei unificare a fost sprijinita de Franta in doua randuri (…). Pe scurt, Romania are o reputatie proasta. Pare suspecta!


??????????? Trebuie sa recunoastem ca nici un popor european nu a fost mai calcat in picioare decat romanii. Iar occidentalii au partea lor de vina in seria de evenimente care a debutat cu Diktatul de la Viena, anexarea Basarabiei si Bucovinei de Nord de catre URSS, culminand apoi cu instalarea si consolidarea totalitarismului comunist(…).


??????????? Nu-i de mirare ca, abandonati, umiliti si torturati timp de peste 50 de ani, romanii sunt astazi tentati mai mult sa traiasca, decat sa-si reaminteasca cosmarurile(…).


??????????? Politica europeana este si o chestiune complexa. Nu ajunge sa elaboram lozinci despre reunificarea continentului, extinderea UE sau a NATO(…). Din toata Europa Centrala si de Est, Romania este tara cea mai apropiata, din punct de vedere cultural, de Franta. Este timpul sa tinem seama de acest lucru cand stabilim prioritatile.


??????????? Alo, Monsieur Sarkozy, nu credeti ca romanii meritau mai mult decat o vizita „frugala” la Bucuresti, intre masa de pranz si cea de seara? Oricum, e bine ca v-ati ales macar cu un stilou… Dar asta sa fi fost „tainul” de care vorbea acum vreo trei ani candidatul la presedintie Traian Basescu? Sau participarea trupelor romane la „carnavalul” cu artificii din Ciad…


???????????

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.