Sarkozy a castigat prezidentialele din Franta

Sarkozy a castigat prezidentialele din Franta

0 164


Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta s-a incheiat cu victoria candidatului dreptei, Nicolas Sarkozy, care a obtinut 53,2% din sufragiile electoratului, fata de 46,8 % cat a abtinut candidata stangii, Segolene Royal.


Francezii s-au prezentat la vot in numar impresionant, participarea fiind de 75,11%, procent depasit doar la alegerile din 1965.


Nicolas Sarkozy s-a nascut pe 28 ianuarie 1955. A absolvit facultatea de drept si a profesat ca avocat. Cariera politica a inceput-o la numai 22 de ani, cand a devenit membru al Partidului neo-gaulist. Sase ani mai tarziu a fost investit cel mai tanar primar din Neuilly-sur-Seine, o suburbie selecta din vestul Parisului. In 1988 a devenit si deputat in Adunarea Nationala. De la inceputul carierei a fost un protejat al lui Jacques Chirac, pe care il va inlocui la Presedintia Frantei. Noul presedinte al Frantei isi va prelua atributiile la 16 mai, data la care expira mandatul actualului sef al statului


Admirator al societatii americane, Nicolas Sarkozy doreste sa “inventeze un nou model francez”, bazat pe “valoarea muncii” si sa “reinventeze republica”. El anunta o “revolutie economica”, cu o puternica scadere a taxelor si promite sa faca sa scada somajul la 5% in termen de cinci ani, promisiune ce a cantarit greu in votul dat de francezi.


Candidata stangii si-a recunoscut infrangerea si a urat succes viitorului presedinte. De asemenea, Segolene Royal le-a multumit celor care i-au acordat votul si a promis ca va lupta alaturi de militantii stangii pentru idealurile lor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.