Sarea este cel mai nociv aliment al timpurilor noastre

Sarea este cel mai nociv aliment al timpurilor noastre

0 237

„Sarea-n bucate” pare sa nu mai aiba acelasi succes de altadata, ultimele cercetari au demonstrat ca acesta este unul dintre cele mai nocive ingrediente din macarea noastra.
Studii recente sugereaza ca asimilarea in organism a unei cantitati prea mari de sare poate conduce la serioase probleme de sanatate, precum cresterea presiunii arteriale, disfunctii cardiovasculare, infarct, osteoporoza si cancer stomacal.
Sarati va mai putin mancarea si veti trai mai… usurei si mai mult. Aceasta este concluzia studiilor unor cercetatori de la Universitatea din Helsinki si din Kuopio, date publicitatii in revista stiintifica Progress in Cardiovascular Diseases.
Oamenii de stiinta finlandezi noteaza ca o reducere cu 30–35 la suta a consumului de sare in tara lor, in cursul ultimilor 30 de ani, a contribuit in mare masura la scaderea cu peste 75 la suta a mortalitatii cardiovasculare la persoanele cu virste sub 65 de ani. In paralel, speranta de viata a finlandezilor a crescut cu 6–7 ani. Pentru autori, acest beneficiu impresionant s ar datora, in principal, scaderii cu mai bine de un punct a presiunii arteriale medii a populatiei.
Jacqui Webster, senior manager al Institutului George pentru Sanatate Internationala, din Australia spune ca exista chiar unele dovezi ce indica o agravare a simptomelor astmatice ca urmare a consumului excesiv de sare, arata acesta, citat de Mediafax.
Webster sustine ca mancarea ce intra in componenta unei dieta bogate in sare este foarte diversa, de la paine si carnuri procesate, pana la fasole, legume conservate, carnati, cereale si mai ales fast-food.
Cercetatorii din Marea Britanie au demonstrat ca mancarea procesata contine 75 % din sarea ce intra in componenta dietei unei persoane, in timp ce 10 % provine din mancaruri naturale, precum carnea de peste si legumele. Restul de 15 procente vin din sarea adaugata in mancare in timpul gatirii sau al consumarii. Date fiind consecintele asupra sanatatii, Webster sustine ca reducerea cantitatii de sare in dieta ar trebui luata in considerare la acelasi nivel cu necesitatea diminuarii consumului de grasimi, alcool si tutun.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.