Sarbatori populare mai putin cunoscute: Atanasiile

Sarbatori populare mai putin cunoscute: Atanasiile

0 71

Dupa 10 ianuarie se sfarsesc zilele de nebunie ale jocurilor cu masti de Anul Nou, ca si perioada de curatire si de sfintire a timpului proaspat nascut (Sfantul Vasile, Boboteaza, Sfantul Ion). De aici incolo, anul poate incepe sa se reconstruiasca, prin sarbatori ale obiceiurilor mereu recunoscute. Pana la 1 martie, se perinda obiceiuri mai putin festive si numai aparent mai putin importante. Ele sunt ale satului, caci urmaresc relatia cu bolile, cu plantele, cu animalele. Asa se explica de ce sunt aproape necunoscute la oras.


?


ATANASIILE (16-17 ianuarie) sunt zilele consecutive ale celor doi Sfinti Atanasie, aparatori impotriva ciumei si a pojarului. Aceasta denumire a rezultat din combinarea numelui Sf. Antonie cel Mare cu cel al Sf. Atanasie, sfinti numiti de popor Anton si Tanase de Ciuma. Sarbatoarea este tinuta pentru sanatate, in special pentru copii.


Sunt respectate, in special, de mamele cu copii mici, pentru a le asigura acestora din urma un an de sanatate si de bunastare. Femeile nu muncesc si nu injura si au grija sa le gaseasca Sfintii cu casa curata.


COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.