Saptamana vizitelor prezidentiale

Saptamana vizitelor prezidentiale

0 217

Dupa ce luni s-a intalnit cu omologul sau ucrainean, Victor Iuscenko, iar marti cu cel moldovean, Vladimir Voronin, Traian Basescu urmeaza sa aiba discutii si cu seful statului sarb, Boris Tadici, ca urmare a unei vizite pe care Basescu o va intreprinde, miercuri, in Serbia.


Basescu a efectuat, anul trecut, trei vizite in Serbia, afirmand de fiecare data ca Romania sustine, in conformitate cu politica sa externa, integrarea europeana a tarilor din Balcanii de Vest. Prima vizita a avut loc in primavara lui 2006, inainte de referendumul din luna mai, prin care poporul muntenegrean urma sa hotarasca separarea de Serbia. Cea de-a doua deplasare a lui Basescu in capitala Serbiei a avut loc la inceputul lunii iunie, fiind prima vizita oficiala a unui sef de stat in noua republica Serbia. Basescu a mai vizitat aceasta tara in toamna lui 2006, cu ocazia unui summit informal al sefilor de stat din regiune, dedicat luptei impotriva terorismului si crimei organizate.


?

Intrevederile cu presedintii tarilor vecine nu sunt intamplatoare, mai ales ca de la 1 ianuarie 2007 Romania a devenit membru cu drepturi depline al UE iar politica de vecinatate intra si in responsabilitatea tarii noastre. Mai mult, pentru ca pe 19 ianuarie presedintele Basescu isi va sustine discursul de politica externa pe 2007, aceste intrevederi la nivel inalt au rolul de a contura directia pentru acest an. Probabil, la intrevederea de miercuri, de la Belgrad, presedintele Basescu si omologul sau sarb vor aborda probleme bilaterale, dar si regionale, cu accent pe solutionarea problemei Kosovo.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.