Saptamana protestelor sindicale

Saptamana protestelor sindicale

0 67

Cu toate ca miscarea sindicala este o umbra a tot ce se inregistra in urma cu un deceniu socurile ultimelor masuri ale Regimului Basescu-Boc, cu un impact masiv la nivelul salariatilor din Romania, obliga liderii la reactie. Cea mai mare parte din liderii, ocupati cu afacerile personale, imbogatitit si aliati ai Puterii, sub presiunea propriilor membri au reusit in buna masura sa articuleze un program de actiune.
Guvernul Boc a demarat o serie de intalniri cu toate sindicatele. Toate acestea nu pentru a gasi solutii, nu pentru a pregati mai bine proiectele de legi ce urmeaza sa scoate tara din criza, acestea au fost promovate ca ordonante sau chiar legi, ci doar pentru imagine.

Intalniri care nu schimba nimic
Ministrul Muncii, Ioan – Nelu Botis, s-a intalnit, vineri, cu liderii tuturor confederatiilor sindicale care i-au prezentat revendicari si puncte de vedere pe domeniile specifice.
„Ne-am intalnit din nou cu noul ministru al Muncii, intr-un cadru informal, cu participarea tuturor celor cinci confederatii sindicale, spre deosebire de intalnirea de joi cand au fost prezenti doar reprezentantii CSDR. I-au fost prezentate ministrului punctele de vedere cu privire la legea unica de salarizare, armonizarea legislatiei cu conventiile Organizatiei Internationale a Muncii (OIM)”, a declarat, pentru AGERRES, presedintele CSDR, Iacob Baciu.
Acesta a mai spus ca s-a convenit ca, in perioada imediat urmatoare, fiecare confederatie sa prezinte revendicarile pe domenii si ramuri de activitate.
„Speram ca vom reusi sa avem o intalnire cu premierul, pe care i-am solicitat-o inca din luna august”, a precizat Iacob Baciu.
In incheiere, presedintele CSDR a subliniat ca, daca pana duminica seara nu va fi fixata intalnirea, calendarul protestelor ramane cel anuntat.
Potrivit informatiilor furnizate de liderul CSDR, marti ar trebui sa aiba loc la sediul Ministerului Muncii o discutie privind proiectul salarizarii unitare, grila de salarizare, coeficientii de ierarhizare.
Joi, presedintele CSDR l-a informat pe ministrul Muncii ca luni si marti membrii BEN al CSDR vor picheta sediul guvernului.
Cartel ALFA va continua actiunile de protest programate incepand din 22 septembrie, a declarat, Sorin Stan, secretar general al CNSLR Fratia, la iesirea de la negocierile cu ministrul Muncii.
„Ministrul Muncii ne-a ascultat revendicarile nu ne-a dat niciun raspuns ci, si-a exprimat dorinta de a continua dialogul social. In consecinta CNSLR Fratia continua actiunile de protest anuntate pentru saptamana viitoare”, a declarat, Sorin Stan, secretar general al CNSLR Fratia, vineri, dupa negocierile cu ministrul Muncii.

Intalnirea cu Emil Boc un esec!
Asa cum era de astepta nici intalnirea cu Emil Boc ce s-a desfasurat duminica nu a adus modificari in programul miscarilor sindicale. Protestele sindicalistilor vor continua saptamana viitoare, dupa ce reprezentantii sindicatelor nu au reusit sa ajunga la niciun acord cu premierul Emil Boc in cursul intrevederii de sambata, de la Palatul Victoria.
Potrivit lui Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), discutia cu primul ministru s-a rezumat numai la „promisiuni desarte sau nici macar atat, in unele situatii”, iar vicepresedintele CNSRL Fratia, Marius Nistor, i-a incurajat pe sindicalisti sa participe in numar cat mai mare la mitingurile si pichetarile ce urmeaza sa fie organizate zilele viitoare.
„Toate discutiile de azi (sambata – n.r.) au aratat foarte clar ca premierul Emil Boc nu este dispus sa cedeze sub nicio forma. Drept urmare, le cerem colegilor nostri, membrii de sindicat, indiferent de confederatiile din care fac parte, sa participe la actiunile de protest, pentru ca in momentul de fata avem de-a face cu un Guvern care nu va ceda sub nicio forma, un Guvern care nu investeste sub nicio forma in resursa umana, un Guvern care se considera puternic avand in spatele sau o majoritate parlamentara, un Guvern care nu este interesat de ceea ce gandeste majoritatea populatiei”, a declarat Nistor.

Proteste in toata tara incepand din 20 septembrie
CNS Cartel ALFA va organiza, in 20 septembrie, actiuni de protest in toate judetele tarii, a anuntat miercuri, Ioan Homos, secretar general la Cartel ALFA. Manifestarile vor dura circa doua ore, in intervalul 10,00 – 18,00. Conform calendarului de actiuni anuntat, in perioada 22 – 27 septembrie, intre orele 10.00 – 18.00, vor fi organizate actiuni sindicale in cascada in Piata Victoriei din Bucuresti, dupa urmatorul program: 22 septembrie – vor participa federatiile din sanatate, 23 septembrie – vor participa federatiile din educatie.
De asemenea, actiunile vor continua pe 24 septembrie – vor participa federatiile din sectorul economic, politie si sectorul penitenciar si pe 27 septembrie – vor participa federatiile din administratie si chimie. Pe 27 septembrie, in sectorul administratie publica va fi declansat greva generala pe termen nedeterminat.
Totodata, pe 20 septembrie sindicalistii din politie au anuntat ca vor lucra atat cit sunt platiti.
“Suntem platiti cu 75 la suta din salariu, vom lucra pentru 75 la suta. Am informat autoritatile statului ca politistii nu vor mai participa la actiunile de paza din instantele de judecata , la paza obiectivelor, inclusiv Presedintie, Guvern, Procuratura. Ne vom retrage toata logistica pe care lucram in sectiile de politie, nu vom mai dirija circulatia si nu vom mai raspunde decat la apelurile de urgenta 112”, a declarat Marin Gruia presedinte al Federatiei Sindicatului National al Politistilor.
Confederatia Nationala Sindicala „Cartel ALFA” se pronunta categoric impotriva disponibilizarilor, a modificarii abuzive a legii pensiilor, a modificarii Codului Muncii si incercarii de legiferare a sclaviei moderne prin desfiintarea contractelor individuale de munca, impotriva dereglementarii pietei muncii si a masurilor de crestere exagerata a austeritatii prin legea de salarizare unica a sectorului bugetar.
Membrii CNS Cartel ALFA cer stabilirea de programe concrete de investitii, finantate corespunzator, pentru pastrarea si crearea de noi locuri de munca. Ei nu vor modificrea legii pensiilor, a cresterii varstei de pensionare, a modificarii modului de calcul al pensiilor eliminarii categoriilor speciale si deosebite.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.