Saptamana doctorilor fara de arginti

Saptamana doctorilor fara de arginti

0 107
Saptamana 30 octombrie – 5 noiembrie este considerata saptamana doctorilor fara de arginti (Cosma si Damian). De praznicul lor – 1 noiembrie – cei suferinzi sau rudele lor merg la manastiri, aprind lumanari, impart diverse produse, fac coliva si lasa pomelnice pentru sanatate. Sfintii Cosma si Damian primesc jertfa noastra a tuturor neavand nici taxa, nici vreun ritual anume.
 
Sfintii Doctori Cosma si Damian
Sfintii Doctori fara de arginti Cosma si Damian erau frati de sange (dupa trup). S-au nascut in partile Asiei, mergeau in misiune, tamaduiau boli, izgoneau duhuri necurate, fara plata si fara sa astepte multumire. Pentru aceea au fost numiti de credinciosi doctori fara plata sau fara arginti.
In calendarul popular aceasta zi se mai intalneste o data. Este cunoscuta sub numele de Vracevul (de la sloveanul vracevati = a vindeca), ziua fiind consacrata ritualurilor de medicina populara.
Ce se spune in popor despre aceasta zi:
Ziua sfintilor doctori fara de argint Cosma si Damian, praznuita in calendarul popular si pe data de 1 iulie, era consacrata ritualurilor de medicina populara, numele sfintilor fiind invocate in descantecele de lingoare ( febra tifoida) si de raul copiilor( epilepsie).
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.