Saftoiu, chemat sa dea socoteala in Parlament

Saftoiu, chemat sa dea socoteala in Parlament

0 227

Presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu, a anuntat ca a dispus masurile necesare pentru ca saptamana viitoare, cand incepe sesiunea parlamentara, directorul SIE, Claudiu Saftoiu, sa fie convocat in fata Parlamentului pentru a da explicatii despre cazul romanilor retinuti in Irak. „Trebuie sa vedem daca Serviciul de Informatii Externe si-a facut sau nu si-a facut datoria in aceasta situatie, daca a informat si pe cine a informat. Din declaratiile pe care Traian Basescu le-a facut intelegem ca a primit informatii din partea Ministerului Afacerilor Externe, dar continua sa nu existe niciun fel de mentiune referitoare la implicarea Serviciului de Informatii Externe in acest caz”, a spus Olteanu.


El a aratat ca este o situatie extrem de grava, pentru ca este vorba despre o situatie de spionaj impotriva celui mai mare aliat al Romaniei, dupa cum afirma chiar presedintele. Intrebat daca este posibil ca Traian Basescu sa fi uitat despre cazul celor doi romani, Olteanu a raspuns: „Eu vreau sa sper ca presedintele nu face decat sa incurce niste explicatii si sa incerce sa dreaga o prostie spusa on alta zi. Nu vreau sa cred ca presedintele putea sa uite despre soarta a doi romani arestati in Irak cu trei luni in urma”.


?


Propunerea de audiere a lui Claudiu Saftoiu a venit si din partea vicepresedintelui Comisiei SIE, social-democratul Constantin Nita. Acesta a declarat ca va propune ca membrii comisiei sa il audieze pe directorul Serviciului de Informatii Externe. „Domnul Claudiu Saftoiu trebuie sa ofere anumite lamuriri fata de problema celor doi cetateni romani retinuti in Irak. Este absolut necesara o intalnire a membrilor Comisiei cu directorul SIE si voi propune chiar eu sa-l invitam pe Claudiu Saftoiu la comisie”, a spus Nita.


?


Pe de alta parte, SIE arunca mata moarta in gradina Ministerului Aacerilor de Externe. Cazul celor doi cetateni romani retinuti in Irak „tine de competenta Ministerului Afacerilor Externe”, au declarat oficiali ai SIE.


Ceea ce l-a determinat pe presedintele PSD, Mircea Geoana, sa ceara prezentarea in Parlament si a ministrului Afacerilor Externe.


?


Tamplarul Adrian Ganceanu (39 de ani), din Toplita, si electricianul Nelu Ilie (41 de ani), din Galati, care lucrau pentru o firma americana, subcontractor al US Army, intr-o fabrica dintr-o baza militara americana din Irak, au fost arestati, in urma cu trei luni, de catre soldatii Fortei Multinationale a Coalitiei, pentru ca ar fi filmat si fotografiat fara autorizatie o baza SUA.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.