Sa se remanieze, primesc, da’ sa nu se schimbe Boc

Sa se remanieze, primesc, da’ sa nu se schimbe Boc

0 88

In asteptarea anuntarii remaniatilor de care Guvernul Boc se va dezbara ca sa-si mai peteceasca din imagine, populatia guvernata e invitata sa presupuna diverse formule. Riscul pe care si-l asuma in felul asta guvernantii este insa maricel: la ce tampenii groase au comis cabinetii lui Boc, nu cred ca sa mai existe vreo combinatie de remaniere care sa dea satisfactie amarastenilor. Care au prea proaspata in memorie bataia de joc orchestrata de Seitan, de pilda, ca sa i se para de-un naturel izbitor ca ministrul Muncii sa plece c-un sut in dos de la Palatul Victoria. Tot in firea lucrurilor ar fi si debarcarea lui Vladescu de la Finante, dupa ce a complotat cu colegul Seitan sa i-o traga fiscal populatiei platitoare de biruri. Si aruncarea peste bord a rotofeiului pleznind de Sanatate Cseke Attila pare mai mult decat naturala, mai ales dupa tragedia de la Maternitatea Giulesti si dramoleta cu datul si nedatul demisiei, jucata apoi in fata presei. Astia sunt cei mai vizibili, dar atat de vizibili incat schimbarea lor nici macar nu merita numele de remaniere ci ar fi o masura de profilaxie guvernamentala din cele mai banale.
Asa ca, daca Emil Boc apare peste cateva ore sa anunte cu o moaca de competenta adanca si suprema pricepere la guvernare ca a scapat de sabotorii strategiei de condus tara, risca sa fie huiduit, daca nu chiar linsat, macar mediatic. Plus ca remanierea asta atat de evidenta ar conserva tripleta BVB, despre care se tot spune ca-i sta in gat presedintelui Traian Basescu, adevaratul poruncitor al destituirilor din Guvern. Daca operatia include si calcule mai complicate, bunaoara de mentinere in posturi a ministrilor udemeristi si uneperisti pentru a nu risca trecerea motiunii de cenzura cu care ameninta pesedeii de doua-trei luni, pe Boc chiar ca-l asteapta o decizie nasoala. Daca nu cumva o remaniere la pachet cu oile negre din Guvern, desi el e specializat in pascut gaste pe islazul copilariei.
E momentul unui gest major, de genul care i-au atras lui Traian Basescu reputatia de sforar si strateg de temut. Daca nu invita Opozitia la guvernare – foarte posibil – trebuie sa vina cu ceva si mai tare. Cum nu cred c-ar mira pe nimeni instalarea Cabinetului Boc V, trebuie ca pregateste ceva mai de soc. Daca nu-si da girul in avans pentru Guvernele Boc VI si VII, ca sa nu mai aiba batai de cap, ma tem ca-l va trece pe Emil Boc in Constitutie, la rubrica premier.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.