S-au stabilit platile compensatorii pentru disponibilizati

S-au stabilit platile compensatorii pentru disponibilizati

0 110

Muncitorii disponibilizati prin concedieri colective, dupa 1 februarie 2007, vor primi plati compensatorii egale cu valoarea a doua salarii medii nete pe economie si venituri de completare acordate in functie de vechimea in munca, prevede proiectul normelor metodologice de aplicare a odonantei 116/2006 modificata, privind protectia sociala a persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, elaborat de Ministerul Muncii.


Astfel, societatile care urmeaza sa disponibilizeze muncitori prin concedieri colective vor depune liste cu numele celor disponibilizati la agentiile de ocupare a fortei de munca din judetul in care se afla, agentii prin intermediul carora se vor acorda platile compensatorii si veniturile de completare.


Valoarea platilor compensatorii si a veniturilor de completare se va stabili in functie de valoarea salariului mediu net pe economie comunicat de Institutul National de Statistica in luna ianuarie a anului in care se fac concedierile.


Veniturile lunare de completare se vor acorda in functie de valoarea mediei salariilor muncitorilor din ultimele trei luni inainte de concediere. In cazul in care cuantumul salariului individual mediu net din ultimele trei luni este mai mic decat salariul mediu net pe economie comunicat de INS, la determinarea venitului de completare se ia in considerare aceasta valoare.


Ordonanta 116/2006 a fost modificata la inceputul lunii februarie, dupa ce muncitorii de la uzinele brasovene Tractorul si Rulmentul si de la fabrica de explozibili Nitramonia Fagaras, de la care urmeaza sa fie concediati colectiv mai multe mii de muncitori, au protestat din cauza diferentelor aparute in modul de acordare a platilor compensatorii fata de cei concediati inainte de 2007.


Astfel, potrivit noilor reglementari, vor beneficia de prevederile ordonantei numai persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata cu societatile care efectueaza disponibilizari prin concedieri colective cu cel putin un an inainte de concediere.


Daca in perioada acordarii veniturilor de completare, persoanele beneficiare se angajeaza la alte societati decat cele de la care au fost disponibilizate, beneficiaza pe perioada lucrata, pana la expirarea perioadei prevazute pentru acordarea venitului de completare, de un venit lunar de completare egal cu 50% din salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere, dar nu mai mult de 50% din salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de INS.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.