S-a descoperit legatura dintre coada vacii cu ștampila primăriei

S-a descoperit legatura dintre coada vacii cu ștampila primăriei

0 375
În caz că v-aÈ›i întrebat vreodată ce legătură are coada vacii cu È™tampila primăriei… !!! Ecartamentul standard al căilor ferate din Statele Unite este de 143,5 cm. Este un număr foarte ciudat. De ce se foloseÈ™te acest ecartament ? Pentru că aÈ™a se construiau în Anglia, iar primele căi ferate din SUA au fost făcute de englezi expatriaÈ›i.
De ce construiau englezii așa? Pentru că primele căi ferate au fost făcute de oamenii care construiseră tramvaiele premergătoare trenului și acesta era ecartamenul folosit de ei. Dar de ce se folosea la tramvaie acest ecartament ?
Atunci când au început să se facă tramvaiele, s-au folosit aceleaÈ™i scule È™i È™abloane pe care le foloseau pentru a construi trăsuri, iar la acestea, asta era spaÈ›ierea roÈ›ilor. Dar de ce aveau trăsurile nevoie de această distanță între roÈ›i ?
Ei bine, dacă ar fi încercat să folosească orice altă spaÈ›iere, roÈ›ile s-ar fi rupt, în cele din urmă, pe vreunul din vechile drumuri din Anglia , pentru că aceasta era depărtarea dintre È™anÈ›urile săpate de alte roÈ›i, de-a lungul timpului.
Cine construise aceste drumuri ?
Primele drumuri ce acopereau mari distanÈ›e în Europa (implicit în Anglia ) au fost construite de Roma Imperială, pentru legiunile ei. Multe drumuri au fost folosite de atunci până în ziua de azi. Iar carele de luptă romane au săpat primele È™anÈ›uri în ele, È™i după aceea, toată lumea È™i-a potrivit roÈ›ile după ele, ca să nu riÈ™te să È™i le strice. De vreme ce carele de luptă erau făcute de romani, sau la comanda lor, erau toate la fel, în privinÈ›a standardelor. Ecartamentul căilor ferate din Statele Unite de 143,5 cm derivă din specificaÈ›iile originale pentru carele de luptă romane… BirocraÈ›ia este nemuritoare!
Astfel că, dacă vreodată vă întâlniÈ›i cu cine È™tie ce specificaÈ›ii stranii È™i vă întrebaÈ›i "de unde curu' calului le-au scos ăștia ?", este perfect posibil să fie o întrebare corectă, pentru că, de exemplu, carele de luptă romane erau făcute astfel încât lățimea lor să fie cât fundurile celor doi cai. Astfel, am găsit răspunsul la întrebarea de la care am pornit iniÈ›ial.
Și acum partea interesantă. Când privim naveta spaÈ›ială pe platforma ei de lansare, vedem două rachete auxiliare ataÈ™ate de rezervorul principal de combustibil. Acestea sunt "Solid Rocket Boosters" – SRB. SRB-urile sunt făcute de Thiokol, la fabrica din Utah . Inginerii care au proiectat SRB-urile ar fi vrut să le facă mai mari în diametru, dar ele trebuia să fie transportate cu trenul de la fabrică până la locul de lansare. Calea ferată trece printr-un tunel, în munÈ›i. SRB-urile trebuia să încapă în tunel. Tunelul este făcut pe măsura căii ferate, care este, la rândul ei, cam cât "cururile" a doi cai. !!
Astfel că una din trăsăturile esențiale ale propulsiei celui mai puternic mijloc de transport din ziua de azi a fost determinată, acum mai mult de două mii de ani, de lățimea standard a unui cur de cal !!!

 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.