RUSSIA NU ESTE UNIUNEA SOVIETICA (II)

RUSSIA NU ESTE UNIUNEA SOVIETICA (II)

0 139

D.D.Rujan

In urma cu vreo doua saptamani am ajuns, pentru prima data, in fosta Uniune Sovietica, mai precis, la Sankt Petersburg. Aceasta sintagma – „fosta URSS” – ii enerveaza azi cel mai mult pe rusi, pentru ca, fara a-si refuza istoria (asa cum a fost, cu bunele si relele ei), cetatenii Rusiei, in majoritatea lor, dar mai ales cei din „Regiunea Leningrad”, fac o distinctie clara intre „Maica Rusia” si ce a urmat dupa Revolutia bolsevica din 1917!
Este vorba de acel R?zboi civil infiorator, care dupa trei ani s-a soldat cu moartea a 7 milioane de oameni, atat de partea „rusilor albi” (care aparau valorile democratice traditionale ale Rusiei), cat si a bolsevicilor, condusi de Lenin, care au impus comunismul (nu doar la ei!) cu toate consecintele stiute.
Ce este azi Rusia? O puternica putere economica (probabil si militara…) ce se straduie sa reinvie o traditie, o cultura, o istorie, fara indoiala, grandioasa !
Tot in perioada Razboiului Civil si a perioadei urmatoare au parasit Rusia, emigrand prin toata lumea, dar mai ales in SUA si Europa Occidentala, peste 3 milioane de oameni, in majoritate valori ale Societatii ruse, formata din aristocrati, elite profesionale, specialistii cei mai buni. Iar cei care nu au apucat sa se salveze in afara granitelor, au infundat Gulagul siberian.
Asa se si explica puternica comunitate a emigrantilor rusi, cu care a tinut sa se intalneasca, la inceputul saptamanii, Primarul general al New-York-ului.
Surpriza de a cataloga drept „rusesc” imperiul Google, infiintat de catre doi studenti ai Universitatii Standford, se datoreaza faptului ca Serghei Brin (alaturi de Larry Page) este originar din URSS ! Asa ca dl.Michael Bloomberg nu a exagerat prea mult.
Tot emigratia rusa a militat mult sa se lamureasca si problema Tezaurului romanesc, transportat la Moscova in anul 1917, cand Romania era sufocata (inainte de luptele de la Oituz si Marasesti) de presiunea militara germana.
Este vorba mai ales de cele 93 de tone lingouri de aur etalon si exista informatii destul de exacte ca cel putin o parte importanta a celor zece vagoane cu aur, a ajuns in grija amiralului Alexandr Kolceak, cunoscutul comandant al Armatei albe.
Respectandu-?i uniforma militara, mai multi generali ai sai au hotarat protejarea pretiosului tren, care a traversat teritoriul chinez, spre Japonia. Apoi a fost predat cu proces-verbal amanuntit unei comisii japoneze. Emigratia rusa, ce nu doreste sa-i ramana in „sarcina” acuzatia de hotie in dauna Statului roman, a gasit documente si informatii care demonstreaza acest lucru, dar se pare ca japonezii le ignora pana cand nu se va rezolva… diferendul privind Insulele Kurile.
In urma cu cinci ani a fost infiintata o Comisie ruso-romana, care cerceteaza aceste aspecte. Sa speram ca rezultatul nu va fi asteptat prea mult, tocmai in folosul unei transparente firesti si a bunei colaborari in relatia Romaniei cu Rusia.

Post Scriptum
Cum se vede, ce am scris in prima parte a articolului, nu sunt fantezii. Pe marginea lor inca se poate discuta. Dar si consilierii Presedintelui ar trebui sa-si informeze seful ca totusi Rusia nu mai este de mult „fosta URSS”…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.