Rusia versus Turcia ? Brrrr….

Rusia versus Turcia ? Brrrr….

0 371

Represaliile economice adoptate de Moscova fata de Ankara dupa incidentul grav legat de… prabusirea bombardierul Su-24 ar putea sa coste economia turca aproximativ 9 miliarde de dolari, in cazul ‘celui mai rau dintre scenarii’, a estimat luni vicepremierul turc al economiei, Mehmet Simsek, citat de AFP.” Vorbim de o cifra de 9 miliarde de dolari (aproximativ 8,3 miliarde de euro) in cel mai rau dintre scenarii”, a declarat Simsek intr-un interviu la postul local de televiziune NTV. ”Tensiunile ar putea avea un impact de 0,3% sau 0,4% din PIB (Produsul Intern Brut)”, a indicat el, potrivit Agerpres.

Turcia si Rusia traverseaza in prezent cea mai grava criza diplomatica de dupa Razboiul Rece, dupa ce un bombardier rusesc Su-24 a fost doborat la 24 noiembrie de catre aviatia turca. Ankara sustine ca bombardierul rus i-a incalcat spatiul aerian, dar Moscova insista ca avionul sau, care era angrenat in campania aeriana din Siria, nu iesise din spatiul aerian sirian.rusia-nu-este-de-acord-cu-prezenta-militara-a-turciei-in-irak-465x390
Rusia a anuntat represalii impotriva Turciei, tara cu care avea pana acum un parteneriat strategic, masuri ce vizeaza in principal turismul, energia, constructiile si agricultura.
‘Exista deja o diminuare a numarului de turisti de ordinul a 603.000. Exista o incetinire in constructii”, a subliniat Simsek, insistand ca ‘noi nu trebuie sa escaladam aceste tensiuni’.
‘Daca Rusia mentine aceasta atitudine, toate tipurile de masuri de descurajare ar putea fi luate”,
a avertizat el, fara sa ofere detalii.
Presedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan declarase sambata ca Turcia va gasi alti furnizori de energie decat Rusia, care livreaza in prezent circa 55% din necesarul de gaze si 30% din cele de petrol ale Turciei. ”Este posibil sa gasim alti furnizori”, a afirmat Erdogan, in cadrul unui discurs televizat, facand referire la Azerbaidjan si Qatar. Ankara importa 90,5% din necesarul de petrol si 98,5% din necesarul sau de gaze naturale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.