Rromii, cel mai numeros grup etnic minoritar din Ungaria!

Rromii, cel mai numeros grup etnic minoritar din Ungaria!

0 389

Romii din vecini, de dincolo de Tisa, au o pondere de 3,16% din totalul populației stabile, și tot cresc și cresc...
In cifre absolute, la recensământul din  2011 au fost înregistrate în Ungaria 315.583 de persoane de etnie rromă. Țiganii au ajuns în Regatul Ungariei abia în secolele al XIV-lea–al XV-lea, refugiindu-se în urma cucerii Peninsulei Balcanice de către otomani.
Prima prezență a rromilor în fosta si trecatoarea Ungarie medievală a fost înregistrată într-o scrisoare a lui Mircea cel Bătrân în autonomia Țării Făgărașului; Viștea de Jos, Viștea de Sus și Arpașu de Jos fiind localități recolonizate de rromi. De asemenea, și în Brașovul sasesc se dezvoltase deja o comunitate de rromi. După cucerirea Ungariei centrale de către turci, mulți rromi au emigrat în alte zone ale Europei.

În secolul al XVIII-lea împărăteasa Maria Terezia (care era și regină a Ungariei) a interzis folosirea denumiri maghiare de „Cigány” și a celei germane de „Zigeuner” (ambele traductibile prin „țigan”), înlocuindu-le cu termenul cunoscut maghiar „Új magyar” („nou maghiar”). De asemenea ea a interzis căsătoriile aranjate între copii, specifice comunității rrome, copiii ,,nedoriti ” fiind luați și crescuți în familii burgheze și țărănești.
Iosif al II-lea a interzis ulterior folosirea limbii rromani, rromii renunțând la ea în favoarea limbii maghiare, și astfel a început un proces rapid de asimilare si crestere masiva a …Uj magyr. Astfel se explica de ce ial Doilea Război Mondial, circa 28.000 de rromi au fost uciși în Ungaria.

Cu toate că populația Ungariei se confruntă cu o îmbătrânire demografică accelerata și cu un spor natural de −2,1%, minoritatea rromă este în continuă creștere, fiind caracterizată de o populație foarte tânără si viguroasa!
Județele cu cel mai mare număr de romi sunt: Borsod-Abaúj-Zemplén (45.525) și Szabolcs-Szatmár-Bereg (25.612). 
În 2001, erau recenzati 205.720 de cetățeni maghiari, iar în 2011, numarul acestora a crescut la 315.583 (inclusiv cetățenii maghiari din afara granițelor care s-au declarat de etnie rromă.) Organizațiile rromilor au estimat că în Ungaria ar trăi de fapt între 450.000 și 900.000 de rromi.
Ceea ce este sigur, 92% din romii din Ungaria folosesc ca limbă maternă maghiaraRestul de 8% vorbesc și dialectul central-sudic al limbii tradijtonale: rromani.( Prof.Deak Andrei, D.D.Rujan)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.