Rotativa s-a gripat – generalul dr. Ciucă (4 stele) revine… „nu se...

Rotativa s-a gripat – generalul dr. Ciucă (4 stele) revine… „nu se mai demite”!

0 162

Premierul general, Nicolae Ciucă, a declarat, vineri dimineața, că a decis să nu-și depună astăzi mandatul. Vă reamintim că Iohannis deja renuțase să mai plece la Sibiu pentru a conduce ceremonia de instalare a Guvernului Ciolacu. Lucrurile s-au blocat și astfel, deși nu se recunoaște suntem într-o criză guvernamentală drept pentru care rotativa se amână. Se dă vina pe contextul social care ar fi determinat coaliţia să ajungă la această concluzie.
Așa că, declarativ, Guvernul şi-a propus, mai întâi, să rezolve problema cu greva profesorilor.

Declarații celor trei mușchetari ai coaliției
Nicolae Ciucă

Am avut discuții până noaptea trecută, târziu, ne-am revăzut în această dimineață și am convenit ca, până la soluționarea acestor probleme (din educație, n.red.), să nu îmi depun mandatul și să îmi asum, în continuare, responsabilitatea funcției de premier.
În felul acesta, sper să fie create condițiile astfel încât, într-o perioadă de timp cât mai scurtă, să putem să punem în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliției”,
a declarat Nicolae Ciucă.
Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul în condiții în care situația se menținea la un anumit echilibru.
Ținând cont de faptul că, așa cum, împreună cu dumneavoastră, am găsit soluții, așa cum, până acum, nu am dat înapoi în fața responsabilității, după discuțiile pe care le-am avut la nivelul coaliției, și aseară, și în această dimineață, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învățământ, am decis să menținem acest dialog astfel încât să găsim soluții pentru problemele îndreptățite ale cadrelor didactice, și să facem în așa fel încât, pe baza înțelegerii și rațiunii, împreună cu dumnealor, să găsim soluții.
Doar că aceste soluții nu se pot rezolva printr-o singură decizie. Sunt probleme care au fost acumulate în timp. În peste 30 de ani.
Cred că este foarte important să menționăm că măsurile pe care le-am luat și le-am prezentat până în acest moment nu fac nimic altceva sau nu au fost îndreptate în altă direcție decât în aceea de a le demonstra că tot ceea ce spunem ne asumăm.
De altfel, pe întreaga perioadă de guvernare, nu am spus nimic sau nu ne-am angajat la nimic dacă nu am finalizat”,
a mai spus Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu,
Vizibil marcat, Marcel Ciolacu a declarat că decizia lor, a coaliţiei de guvernare, este una asumată şi a explicat.
„Această guvernare nu este doar despre stabilitate, este şi despre asumare. Eu am spus de săptămâna trecută, înaintea discuţiilor police, trebuie să ne asumăm împreună asumarea problemelor majore din societate, mai ales că o grevă generală presupune şi o încărcătură emoţională deosebită, mai ales că e greva profesorilor, învăţământul fiind unul dintre stâlpii societăţii.
Consider că decizia luată de noi trei, copreşedinţii acestei coaliţii, este una corectă, pe care ne-o asumăm.
Eu, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, cu cei doi parteneri de guvernare o să soluţionăm cât mai rapid această problemă legitimă venită din partea profesorilor, dar trebuie să avem şi echilibrul de a găsi momentele prielnice”,
a spus liderul PSD.
Potrivit preşedintelui PSD, învăţământul reprezintă „unul dintre stâlpii societăţii, iar înaintea discuţiilor politice coaliţia trebuie să îşi asume rezolvarea problemelor majore”. Rezolvările se referă atât la greva din Educație cât și la Pensiile Speciale, conform unei declarații anterioare.

Kelemen Hunor
„În momentul în care noi am format această coaliţie, acum un an şi jumătate, ştiam că trecem printr-o perioadă foarte dificilă, ne-am asumat împreună această responsabilitate, spunând că trebuie să existe o predictibilitate. În continuare sunt convins că e nevoie de predictibilitate, e nevoie de responsabilitate şi e nevoie de a întări încrederea în societate. Există emoţii în societate, cunoaştem problemele societăţii şi ne-am asumat să le rezolvăm. În această perioadă de când suntem la guvernare am avut, sigur, între ghilimele spun, dar dumneavoastră veţi înţelege exact ce vreau să spun, multe incendii. Cu o mână am stins incendiile, cu mâna cealaltă am construit, fiindcă ăsta este rostul guvernării: să guvernăm pentru oameni, pentru societate şi asta am făcut asta vom face şi în continuare”.
El a spus că problemele din sistemul de învăţământ sunt cunoscute pentru Guvern şi pentru această coaliţie şi pot fi rezolvate.
Rezolvarea este în mâna Guvernului, în mâna Parlamentului şi rezolvarea trebuie să fie una etapizată, dar avem nevoie de învăţământ de calitate, cum avem nevoie de servicii de calitate, servicii publice de calitate pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate şi vom reuşi să le rezolvăm, aşa cum am reuşit şi până acum din 2020 şi apoi din 2021. Aseară am decis împreună, aşa cum au zis şi colegii mei, să continuăm în această formulă cu Nicolae Ciucă premier şi să dăm răspuns exact aşa cum doreşte societatea şi aşa cum ne-am asumat în programul de guvernare. De aceea, eu sunt în continuare optimist, am încredere în forţele noastre şi am încredere în oameni că ştiu că trecem printr-o perioadă grea”, a adăugat Kelemen Hunor.
Textele sunt dintr-o declaraţie comună a premierul Nicolae Ciucă, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacul, și Kelemen Hunor, la Palatul Victoria.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.