ROMATSA și Autoritatea Aeronautică Civilă Română – sprijin total pentru implementarea...

ROMATSA și Autoritatea Aeronautică Civilă Română – sprijin total pentru implementarea soluției turnului virtual la distanță, la Aeroportul Brașov

2 222

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, şi coordonatorul proiectului Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav (AIBG), Alexandru Anghel s-au întâlnit, joi, 8 iulie 2021, la Bucureşti, cu directorul general al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA, dl. Adrian Cojoc pentru a discuta despre calendarul de implementare a soluţiei tehnice de dirijare a traficului aerian pentru aeroportul de la Brașov – respectiv turnul virtual la distanță (remote tower) – din Centrul de Dirijare a Zborurilor (CDZ) Arad.

Reamintim că această soluție a fost propusă și validată de conducerea executivă a ROMATSA, în urma unei analize interne, realizată din punct de vedere economic, al resurselor umane și al tehnologiei ce urmează a fi implementate. Ulterior, decizia privind soluția remote tower a fost aprobată în şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 13 mai 2021 și comunicată Consiliului Județean Brașov.

Pe lângă stabilirea calendarului de implementare a soluției tehnice privind controlul și dirijarea zborurilor de la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, șeful administrației județene a solicitat conducerii ROMATSA asigurarea personalului de specialitate pentru desfăşurarea serviciilor de navigație aeriană și pregătirea profesională a acestuia, precum și acordarea de consultanță de specialitate pe durata achiziției și a instalării echipamentelor necesare pentru serviciile de trafic aerian.

Având în vedere că dezvoltarea infrastructurii de transport aerian de către Consiliul Județean Brașov, cât şi asigurarea serviciilor de trafic aerian, la standarde europene, de către ROMATSA, reprezintă o condiţie determinantă pentru siguranța și eficiența transportului aerian de la Brașov, iar activităţile şi serviciile furnizate de fiecare parte sunt complementare şi nu pot fi separate, este necesară pregătirea și încheierea unui acord între ROMATSA și Aeroportul Internațional Brașov privind furnizarea serviciilor de trafic aerian, serviciilor de comunicații aeronautice, de navigație și supraveghere, serviciilor meteorologice aeronautice, serviciilor de informare aeronautică. Participanții la întâlnire au confirmat că acordul în cauză va fi finalizat până la sfârșitul acestui an.

Parteneriatul dintre Consiliul Județean Brașov și ROMATSA va asigura pentru Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav servicii de navigație aeriană la cele mai înalte standarde de siguranță și performanță, în linie cu ultimele dezvoltări tehnologice. Prin întâlnirea de astăzi, împreună și cu reprezentanții AACR am trasat liniile principale de acțiune pentru perioada următoare, iar experții ROMATSA vor asigura tot suportul necesar”, a declarat directorul general al ROMATSA, Adrian Cojoc.

De asemenea, în opinia reprezentanților conducerii Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), prezenți la întâlnirea de astăzi, soluția de remote tower este una din cele mai moderne soluții aplicate la această oră în domeniul managementului traficului aerian. Aceștia au transmis – referitor la asigurarea cadrului legal necesar certificării serviciilor de control trafic aerian, furnizate prin intermediul Remote TWR/Digital TWR -, că ”la această dată dispunem de cadrul legal necesar pentru speța în cauză, aspect indicat şi în documentul EASA Guidance Material on Remote Aerodrome Air Traffic Services», iar legislaţia în privinţa certificării personalului aeronautic a fost actualizată şi armonizată cu cea la nivel european, ultima reglementare emisă fiind din februarie 2021.

Aeroportul de la Ghimbav este primul aeroport nou care se construieşte în România, în ultimii 50 de ani. Proiectul este asumat de Consiliul Judeţean Braşov, iar în momentul în care îl vom finaliza, dorim să-l dăm în folosinţă şi să-l operăm chiar din a doua zi. Tocmai de aceea, fiecare instituţie centrală cu atribuţii în ceea ce priveşte transportul aerian din România trebuie să formeze personal care să ne fie alocat, trebuie să comunice care sunt echipamentele de care avem nevoie pe toate componentele de activitate aeriană, trebuie să ia în considerare obiectivul nostru atunci când îşi alcătuieşte bugetul. Am convingerea că reprezentanții ROMATSA și AACR vor acorda tot sprjinul necesar realizării și operaționalizării aeroportului în calendarul stabilit”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

D.D.

COMENTARII

  1. Serialul “Apa de ploaie” continua…Eurocontrol i-a raspuns oficial domnului deputat Tudor Benga ca in Europa exista 5 aeroporturi mari si late,din care 4 total nesemnificative ,pe care dirijarea traficului aerian se face prin turn virtual ; acestea sint : London City,Saarbruecken (Germania) si inca trei aeroporturi total nesemnificative din Suedia si Norvegia ; pe nici unul din aceste aeroporturi nu opereaza aeronave Airbus A 320 si/sau Boeing 737 ,cele mai uzuale in Europa si in lume;
    Inversunarea si incapatinarea cu care CJBv sustine aceasta solutie devine de neinteles in conditiile in care exista riscul ca aeroportul sa fie intr-adevar finalizat si sa se ajunga in situatia in care potentialele companii care vor opera pe acest aeroport si anume WizzAir,Ryanair,BlueAir si Lufthansa sa refuze sa opereze pe acest aeroport in lipsa unui turn fizic ; pe langa asigurarea sprijinului Romatsa si al Autoritatii Aeronautice Civile Romane ,cred ca in primul rand ar fi necesar acordul companiilor aeriene mai sus mentionate pentru o asemenea solutie ;
    Aceasta ambitie de neinteles a CJBv de a avea turn virtual nu se explica altfel decat prin tentativa de a-l compromite pe Presedintele CJBv ,o operatiune care pana acum se dovedeste a fi de succes din moment ce aceasta idee i s-a intiparit in minte atat de puternic incat a devenit o idee fixa !!!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.