Romanii, sondajul si Italia!

Romanii, sondajul si Italia!

0 81

Aproape un sfert (24%) dintre romanii care au emigrat in Italia muncesc in domeniul constructiilor, 12% fac menaj, 8% comert, 7% lucreaza in industrie, un procent similar in asistenta sociala, respectiv ingrijesc persoane in varsta, releva o cercetare sociologica efectuata in Peninsula la sfarsitul anului trecut si data publicitatii saptamana trecuta, de presedintele Agentiei de Strategii Guvernamentale (ASG), Alfred Bulai.
4% lucreaza in agricultura, 4% in servicii, tot 4% sunt soferi, 2% dintre romani sunt ospatari sau barmani, 2% au in grija copii, 1% sunt patiseri, 1% muncesc in domeniul textil, confectii, 1% sunt mecanici, 1% muzicanti sau dansatoare si tot 1% cersetori.
Potrivit cercetarii sociologice, procentele romanilor care muncesc in domenii in care au nevoie de pregatire superioara sunt reduse.
In administratie lucreaza 0,1%, in chimie 0,2%, in invatamant 0,1%, in telecomunicatii 0,1%, in sistemul bancar 0,1% . Procentul de romani care studiaza in Italia ajunge la 0,1%.
Cercetarea sociologica mai arata ca 38% dintre imigrantii romani din Italia au absolvit liceul, 34% o scoala de meserii, 9% gimnaziul, 7% o scoala post-liceala sau de maistri, acelasi procent este cu studii superioare, 0,5% au studii postuniversitare, 3% au doar scoala primara, iar 1% sunt fara scoala.
43% dintre romanii din Italia provin din Moldova, 30% din Transilvania, 22% din sudul Romaniei si 3% din Bucuresti.
Cercetarea sociologica s-a efectuat de Metro Media Transilvania la initiativa ASG pe un esantion de 1.066 de subiecti, persoane adulte, in perioada 20 noiembrie – 15 decembrie 2007.
Sondajul a fost realizat in regiunile in care locuiesc comunitati importante de romani, sase fiind excluse din esantion.
Marja maxima de eroare teoretica admisa la esantionul mentionat este de de +/- 3% insa datorita metodologiei utilizate, determinata de lipsa unor date valide cu privire la intreaga populatie de imigranti romani din Italia, aceasta poate fi mai mare.


?


Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.