Romanii se imbraca de la chinezi

Romanii se imbraca de la chinezi

0 62

Nu stiu daca v-ati dat inca seama, dar intreaga piata romaneasca de articole de imbracaminte si incaltaminte este invadata de produse chinezesti. Fie ca va duceti standurile de la Orizont 3000, fie la celelalte magazinase de cartier, peste tot veti gasi aceleasi produse cu aceeasi provenienta asiatica, dar infinit mai ieftine.
In acelasi timp, productia autohtona este in declin. Federatia Patronala a Industriei Usoare (FEPAIUS) arata ca in cursul anului 2007 productia totala a scazut cu 13 procente.
Unul dintre motivele pentru care industria usoara se afla pe o panta descendenta este lipsa fortei de munca. „Forta de munca este insuficienta, iar salariile au crescut, dupa cum era normal. Din peste 500.000 de persoane care lucrau in 2005 in industria usoara, in 2007 au mai ramas 341.800”, a declarat Aurelientu Popescu (foto dreapta), presedintele executiv al FEPAIUS.
In acelasi timp, produsele romanesti sunt bombardate din toate partile de produsele chinezesti care sunt mult mai ieftine, iar calitatea este net inferioara.
„Anul acesta, Europa a ridicat cotele de import ale Chinei, astfel ca tot mai multe marfuri intra in Europa. O statistica arata ca acum China imbraca 40% din populatia Europei, iar ritmul lor de dezvoltare este nemaipomenit”, spune Aurelientu Popescu.
Daca va duceti in „Dragonul Rosu”, care gazduieste o serie de standuri chinezesti, unde produsele se vand angro, veti constata felul in care acestia reusesc sa aiba profituri record. Parcarea este plina ochi de autovehicule venite din toata tara pentru a se aproviziona cu articole de imbracaminte si incaltaminte, fara sau cu facturi false. Evaziunea fiscala si preturile incredibil de mici sunt cheia succesului.
Un roman cheltuie pentru garderoba sa 76 de euro, in timp ce un italian scoate din buzunar pana la 1224 de euro.

Sanziana Motoroiu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.