Romanii, fruntasii UE!

Romanii, fruntasii UE!

0 62

Cand credeam ca nimic nu ne poate clinti din coada Uniunii, unde impartim coruptia, justitia si absorbtia fondurilor cu vecinii bulgari, iata ca totusi putem fi si in frunte. Asta se intampla in privinta consumului de alcool. Desi nici in acest domeniu nu suntem chiar pe primul loc, ocupam totusi un merituos loc al II-lea, dupa Irlanda, dovada ca salariile compensatorii si ajutoarele sociale iau o directie corecta, menita sa distruga imaginea de eterna codasa a Romaniei.
Daca la noi e clar de unde avem bani de baut, irlandezii, care nu construiesc capitalismul si nu se afla in tranzitie, renunta la casa, masa si haine. Desi, in privinta cheltuielilor pentru locuinta, sanatate si haine, Irlanda se situeaza sub media europeana, cetatenii sai cheltuiesc de trei ori si jumatate mai mult decat aceasta atunci cand vine vorba de alcool.
Banii cheltuiti pentru procurarea de bauturi alcoolice reprezinta in Irlanda 4,1% din bugetul destinat cheltuielilor pentru gospodarie, fata de 1,2 % cat reprezinta media europeana, potrivit unui studiu al Comisiei Europene. Romania si Lituania se situeaza pe locul al doilea si al treilea, cu 2,3 % si, respectiv, 2,2 % din bani dati pe alcool, in fata unor tari ca Marea Britanie, cu 1,4 %, si Germania cu 1 % . Sase tari din UE, printre care Spania, Italia si Portugalia, cheltuiesc mai putin de 1% (ce slabi sunt italienii, suntem razbunati!).
Studiul, ale carui rezultate au fost publicate de Sunday Times, a analizat banii destinati cheltuielilor domestice in 2005. Rezultatele sale sunt asemanatoare cu cele ale ultimului studiu realizat pe acest subiect de Uniunea Europeana, care a luat in calcul respectivele bugete in 1999, Irlanda fiind si atunci pe primul loc la sumele alocate alcoolului.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.