Romanii cred ca alegerile se fraudeaza

Romanii cred ca alegerile se fraudeaza

0 213

Cu trei luni inaintea scrutinului prezidential, 63% dintre cetatenii romani cred ca alegerile sunt fraudate, in timp ce, in luna mai, numarul acestora se situa la 52%. Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, califica aceasta evolutie ca „semnificativa” si „ingrijoratoare”. El nu ezita sa confirme suspiciunile de frauda: „Cariera politica au facut politicienii care au cumparat voturi.”

Sentimentul ca suntem furati la alegeri, tot mai puternic
Potrivit Asociatiei Pro Democratia (APD), modul in care s-a desfasurat scrutinul pentru alegerea Parlamentului European din 7 iunie si maniera stangace in care autoritatile au gestionat sesizarile privind votul multiplu, turismul electoral si operarea cu listele suplimentare au inrautatit perceptia opiniei publice. Perceptia de fraudare a alegerilor acrescut cu 11% in urma europarlamentarelor, ajungand pana la 63%.
„Cele 11 procente dovedesc o situatie alarmanta si cred ca autoritatile nu pot sa neglijeze acest lucru”, spune Cristian Parvulescu. El crede ca o prima masura pe care ar trebui s-o ia autoritatile ar fi oprirea folosirii listelor suplimentare, astfel incat alegatorii sa poata vota doar in sectia de vot de domiciliu.
In prezent, 81% dintre romani, fata de 68% inainte de alegerile europene, cred ca turismul electoral este o practica folosita de partide. „Credem ca listele suplimantare trebuie sa dispara”, a declarat presedintele APD.
85% dintre cei chestionati considera ca alegerile sunt fraudate prin distribuirea de ajutoare de stat inainte de alegeri, fata de 75% in luna mai. Iar, 78% dintre cetateni cred ca voturile sunt cumparate direct, fata de 73% in urma cu doua luni.
Datele reprezinta concluzia celui mai recent sondaj de opinie realizat la comanda Asociatiei Pro Democratia (APD) de catre Compania de Cercetare Sociologica si Branding, intre 23 si 27 iulie 2009, pe un esantion reprezentativ de 1.009 persoane, cu o eroare tolerata de 3,1%.
Parvulescu vorbeste despre faptul ca atitudinea partidelor (care lupta pentru mentinerea listelor suplimentare) „indica cel putin o intentie de fraudare”.

„Batalia, anul acesta, se va da la nivel local”
El atrage atentia si asupra intentiei politicienilor de a numara voturile, la alegerile prezidentiale, mai intai in cadrul colegiilor uninominale, chiar daca alegerile sunt nationale si nu organizate pe colegii. „Fraudarea este o tentatie pentru politicienii locali,” spune Parvulescu, aratand ca partidele isi evelueaza si isi recompenseaza liderii locali pe baza numarului de voturi aduse, indiferent de mijloacele prin care au fost aduse. „De aceea unii politicieni sunt obsedati de asa-numita autonomie locala.”
„Jocul pentru alegerile prezidentale 2009 se va da la nivel local si va depinde de motivatia presedintilor de consilii judetene sa aduca voturi candidatilor,” spune presedintele APD.
Votantii PNL sunt cei mai multi care striga „frauda” in urma alegerilor din 7 iunie, 70,5%, fata de 51% in luna mai. 66,8% dintre votantii PSD si 59,1% dintre cei ai PD-L cred ca alegerile sunt fraudate.

Frauda si absenteism
Reprezentantii APD vad o legatura stransa intre frauda si prezenta scazuta la vot: „Absenteismul este influentat de perceptia fraudarii alegerilor,” spune Parvulescu. Pe de alta parte, in conditiile unei prezente mici, frauda este mai eficienta, completandu-se un cerc vicios: „La 50% prezenta, turismul electoral poate face un presedinte.”
60,4% dintre cei care spun ca merg la vot cred ca alegerile se fraudeaza, in timp ce 71% dintre cei care nu merg la vot cred ca fraudele au loc. In cazul ambelor categorii, convingerea ca fraudele au loc a crescut spectaculos in ultimele luni.
Devine evident, astfel, faptul ca alegerile prezidentiale din toamna acestui an vor fi afectate de procentul foarte mare al celor care nu au incredere in corectitudinea procesului electoral. Prin urmare, legitimitatea presedintelui ales poate fi erodata de teama generalizata de nereguli si de absenteismul crescut.
APD pune tot pe seama lipsei de legitimitate a autoritatilor (ca urmare a fraudei electorale) si incapacitatea de a genera politici publice in plina criza economica.

Cine ne sunt politicienii
„Partidele politice romanesti sunt pragmatice si cariera politica au facut politicienii care au cumparat voturi,” spune fara ocolisuri Cristian Parvulescu. El aminteste ca nu au fost facute niciodata anchete serioase in urma sesizarilor de frauda electorala. Desi presedintele APD spune ca frauda a fost un fenomen sistematic, au existat doar cazuri razlete de indivizi pusi sub acuzare: „Nici un politician nu a fost obligat sa raspunda pentru organizare de vot multiplu.”
„Este de notorietate publica faptul ca s-a intamplat ceva in ziua alegerilor, desi nu s-a demonstrat,” spune Parvulescu.

Ce cred romanii ca ar trebui facut
Sunt evaluari care arata tot mai clar ca „Politicienii seriosi, care vor sa faca politica ideologica, au probleme serioase.”
Pentru combaterea fraudei, tot mai multi romani cred ca este importanta introducerea cartii de alegator, procentul acestora crescand de la 52% la 61%.
La nivel constant (88%) se mentine preferinta romanilor pentru sanctionarea mai dura a fraudarii. In ceea ce priveste inovatiile legislative, 52% dintre cei chestionati sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu, in timp ce 31% sunt de acord cu reducerea la 16 ani a varstei la care se poate vota.

Sursa: EurActiv.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.