Romania vs Austria

Romania vs Austria

0 217

Un studiu realizat la cererea unui grup important de agentii de turism a incercat sa arate ce le lipseste zonelor montane din Romania pentru a-i pastra in tara pe cei 200.000 de turisti care aleg Austria ca destinatie de schi.

Concret, o vacanta la schi intr-o statiune de pe Valea Prahovei costa cam cat un sejur similar intr-o pensiune austriaca, diferenta fiind data insa de conditiile mai bune si de facilitatile de schi oferite pe partiile austriece. Anul trecut peste 200.000 de turisti romani si-au petrecut vacantele in statiunile montane din Austria, jumatate dintre ei alegand sezonul de iarna. Din datele detinute de agentiile locale de turism, numarul pachetelor de vacanta cumparate de romani catre Austria va creste cu cel putin 30% anul acesta.

„Ca destinatie de schi, Romania este o tara cu un mare potential. Singura problema este aceea ca lipseste infrastructura de schi si diversitatea unor domenii schiabile. Sunt zone care ar putea fi transformate cu succes in domenii schiabile, dar lipsesc investitiile in amenajarea acestora”, a declarat Lucian Boronea, director general al agentiei de turism Accent Travel&Events. Boronea a mai precizat ca Romania ar putea dezvolta o adevarata industrie aferenta muntilor, asa cum au facut austriecii. „Trebuie doar sa investim in amenajarea partiilor de schi, sa realizam parteneriate public-private pentru a dezvolta turismul de iarna”, a spus el.

O alta cauza a fost de[istat si de catre Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, care a declarat: „In primul rand, in Austria sunt sute de kilometri de partii dotate cu instalatii teleferice, in timp ce in statiunile romanesti au cate un singur telescaun. In plus, in afara de partia de schi, nu exista alte atractii precum piscine, spa-uri, restaurante cum se gasesc in Austria”. Burcea a mai spus ca in statiunile montane romanesti varful de sezon este de Revelion, cand preturile sunt mult mai mari, dupa care unitatile de cazare se golesc la 50%. „Spre comparatie, in zonele de schi din Austria, statiunile sunt pline cu turisti pana in martie si datorita altor atractii oferite”, a mentionat el.

O alta problema ar fi divesitatea. Daca in Austria sunt valorificati sute de kilometri de partii din fiecare regiune montana, in Romania cei mai multi turisti aleg zonele Valea Prahovei si Poiana Brasov, desi mai exista si alte regiuni montane precum Borsa din Maramures, Vatra Dornei sau Parang cu potential turistic.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.