Romania vrea fonduri UE pentru calea ferata Budapesta – Constanta

Romania vrea fonduri UE pentru calea ferata Budapesta – Constanta

0 99

Caile ferate romane sunt in plin stadiu de reabilitare. Cel putin asa arata lucrurile pe hartie. Dupa ce mai multe companii vest-europene au inceput refacerea caii ferate pe ruta Bucuresti-Brasov (a se vedea panourile de lucru din garile de pe Valea Prahovei), se pare ca se doreste o reabilitare totala a liniei ferate din tara noastra.
Si pentru ca resursele financiare de care dispune Romania nu sunt suficiente, iar fondurile UE curg cu usurinta, tara noastra intentioneaza sa solicite, cu sprijinul Austriei, finantare comunitara pentru studiul de pre-fezabilitate aferent constructiei liniei feroviare de mare viteza pe ruta Budapesta-Bucuresti-Constanta. Acestei solicitari i se adauga si Ungaria care sustine faptul ca proiectul cu pricina, cu termen de finalizare in 2015, are costuri enorme care depasesc cateva miliarde euro.
Subiectul va fi discutat la a treia sedinta comuna a Guvernelor Romaniei si Ungariei, programata pentru 21 octombrie 2008.
„Pentru acest proiect exista intentia de depunere a unei aplicatii de finantare pentru realizarea unui studiu de prefezabilitate din fonduri europene. Chiar in luna septembrie va avea loc la Bucuresti o intalnire la nivel de experti, unde va participa si partea austriaca, pentru ca desi este un proiect initiat in sedinta comuna romano-ungara, exista finantari din fonduri europene unde am putea aplica pentru un asemenea proiect, fiind insa nevoie de un parteneriat format din trei tari membre UE”, a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, Attila Cseke, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.
Guvernul Romaniei si cel al Ungariei au convenit, in sedinta comuna din noiembrie 2007, sa construiasca in comun o linie feroviara de mare viteza pe ruta Budapesta -Bucuresti-Constanta, in continuarea traseului Paris-Strasburg-Stuttgart-Viena-Bratislava-Budapesta.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.