Romania se compromite in fata Comisiei Europene

Romania se compromite in fata Comisiei Europene

0 342

Romania risca sa isi piarda credibilitatea in fata Comisiei Europene mai degraba decat fondurile alocate, daca nu-si va imbunatati procedurile de plata, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos intr-o conferinta de presa.
”Comisia Europeana a solicitat ameliorarea unor proceduri de plata si a functiilor directiei de control si antifrauda din APDRP (n.r Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit) . Aceasta ar fi trebuit insa sa se autosesizeze, nu sa astepte auditul CE in aceasta privinta”, a precizat Ciolos.
Oficialii MADR se vor intalni vineri cu reprezentantii Ministerului Finantelor pentru a discuta anumite elemente de procedura din planul de actiuni solicitat de CE, iar saptamana viitoare urmeaza sa demareze auditul pe procedurile modificate.
”Dupa confirmarea MEF pe procedurile modificate din planul de actiuni vom putea relua platile din bugetul national pe cererile de plata blocata”, a mai spus Ciolos.
Potrivit APDRP, in prezent exista 582 de cereri de plata autorizate in sistem, in valoare totala de 62 milioane euro.
Comisia Europeana a suspendat temporar procesarea cererii de plata transmise anterior pentru programul SAPARD in valoare de 28,3 milioane euro.
In urma unei misiuni de audit de monitorizare regulata din iunie 2008, Comisia Europeana a semnalat autoritatilor romane, conform procedurilor standard, unele deficiente in sistemul de gestionare si control al Agentiei SAPARD din Romania (comparativ cu Bulgaria, unde au fost constatate acte de coruptie, situatia din Romania este mai degraba caracterizata de neajunsuri importante inregistrate de sistemul de gestionare si control).
Comisia Europeana a cerut autoritatilor romane, printr-o nota trimisa in data de 9 iulie, elaborarea unui plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Acest plan de masuri trebuie sa fie prezentat nu mai tarziu de 31 august 2008.
Lista elementelor care trebuie sa fie cuprinse in planul de masuri este destul de lunga, insa include deficientele inregistrate in gestionarea tuturor masurilor pentru care se efectueaza plati in cadrul programului SAPARD (si care sunt detaliate in nota din 9 iulie pentru a sprijini autoritatile romane sa le remedieze intr-un timp scurt, cum ar fi evitarea riscului dublarii unei plati, respectarea principiului separarii sarcinilor, efectuarea de controale) si, de asemenea, anumite proiecte ce trebuie reevaluate.
Prin urmare, Comisia Europeana cere autoritatilor romane sa excluda din cererile de plata transmise Comisiei orice utilizare aditionala de fonduri in cadrul programului SAPARD si va lua in considerare reluarea rambursarilor de indata ce va fi primita o confirmare de la NAO (Responsabil National de Autorizare) care sa certifice ca planul de masuri este implementat in mod adecvat (aspect reconfirmat de catre un organism independent de audit).
De asemenea, CE ia nota de faptul ca, in situatia actuala, nu exista nici o garantie a procesarii corecte a cererilor de rambursare depuse de catre beneficiarii finali – si a executiei platilor catre ei – si considera ca platile din cadrul programului SAPARD catre beneficiarii finali vor putea fi reluate doar in momentul in care implementarea planului de masuri a inceput.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.