Romania promite Punctul de Contact Unic electronic

Romania promite Punctul de Contact Unic electronic

0 47

Pana la sfarsitul anului 2009, prin website-ul www.e-guvernare.ro, Romania va pune la dispozitia tuturor cetatenilor din spatiul comunitar informatii legate de sfera serviciilor din tara noastra, a anuntat secretarul de Stat pentru Tehnologia Informatiei, Zolt?n Somodi in cadrul Forumul Eastern European eGovernment Day. Astfel va fi creat Punctul de Contact Unic electronic, administrat de Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale, aflata in subordinea MCTI.
Punctul Unic va asigura ca toate procedurile si formalitatile cu privire la accesul la o activitate de servicii sa poata fi indeplinite cu usurinta, de la distanta si prin mijloace electronice, indiferent de statul membru de origine al furnizorului de servicii. Romania se va alinia in acest fel cerintelor europene, formulate in Directiva Serviciilor.
Totodata, in prezentarea sa de la Forumul Eastern European eGovernment Days, Zolt?n Somodi, a prezentat viziunea MCTI referitoare la servicii eficiente de eGuvernare. Aceasta este bazata pe capitalizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor ca si catalizator al transformarii activitatii institutiilor statului, si de asemenea, pe adaptarea activitatilor de tip front-office (cu publicul) cu cele de tip back-office (specifice institutiilor
publice) pentru a reduce costuri si a genera imbunatatirea serviciilor.
In domeniul eGuvernarii, MCTI coreleaza legislatia Uniunii Europene cu necesitatile existente la nivel national. In acest moment, interactiunea cetatenilor cu administratiile publice se realizeaza online, prin Sistemul Electronic National (SEN), iar achizitiile publice sunt derulate prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).
Forumul Eastern European eGovernment Days se desfasoara in perioada 23-28 aprilie, la Praga, si reuneste peste 150 de participanti, printre care ministri si secretari de stat din tarile Europei Centrale si de Est, precum si specialisti ai Comisiei Europene in domeniul eGuvernarii.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.