Romania, o piata de mana a 10-a, locul unde se aduc produse...

Romania, o piata de mana a 10-a, locul unde se aduc produse expirate din strainatate.

0 555

Romania este „o piata de mana a zecea in care se aduc produse din strainatate cu termene expirate” si exista „cazuri in care salamul se spala cu otet si se pune iar in vanzare, se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vanzare”, afirma ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar. In acelasi interviu, ministrul Agriculturii acuza statul roman si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului ca nu isi fac datoria.
„Altii controleaza ce intra din Romania, noi de ce sa nu controlam ce primim de la altii?”, se intreaba ministrul Achim Irimescu. In timp ce producatorii locali confirma declaratiile ministrului Agriculturii, spunand ca in Romania ajung tiruri intregi cu marfa expirata adusa din strainatate, reprezentantii supermarketurilor sustin ca nimeni nu si-ar asuma asa ceva, pe motiv ca si-ar pierde clientii, scrie Mediafax. Achim Irimescu Cand vamesii au oprit un camion la frontiera cu carne de porc din Polonia, soferul a luat-o la fuga, nici macar actele nu le avea la el, pentru ca multi importatori nu sunt polonezi, ci romani ᅡdescurcaretiᅡ. In Marea Nordului este un vierme care sta in stomacul pestelui. Pentru pietele din Europa acesta se eviscereaza si se scoate. In Romania, care e piata de mana a zecea, nu se eviscereaza, pentru ca asta ar insemna mana de lucru. Asadar pentru Romania se lasa asa, se congeleaza in principiu, doar ca, pana ajunge sa se congeleze, viermii pot sa migreze in muschi si asta e un peste contaminat.
Pana la aderare, irlandezii aduceau un astfel de peste in Romania la un pret foarte scazut si am reusit sa-i blochez atunci. Acum doua luni discutam cu importator si mi-a zis: Daca asta se cere, asta aduc; cand mi-l gaseste cineva il ducem si facem faina de peste. Nimeni nu-i controleaza (pe importatori – n. red.). A fost carne de vita congelata de 40 de ani care a ajuns in Romania”,
a mai dezvaluit Achim Irimescu.
Costel Caras, fermier care in anul 2013 a aruncat in camp 8.000 de litri de lapte in semn de protest pentru ca nu mai are cui sa il vanda de la izbucnirea scandalului laptelului contaminat cu aflatoxina, spune ca: „In primul rand trebuie sa spun ca sunt surprins ca un ministru al Agriculturii are astfel de date si nu vedem deja si arestari.
Cum sa aduci alimente expirate si cum sa falsifici produse alimentare facand chestii din astea? Nu stiu de unde are aceste date, si eu am informatii ca se intampla astfel de lucruri, tiruri intregi cu marfa expirata in alte tari sunt aduse in Romania si aici se practica astfel de lucruri, dar nu am cum sa probez aceste informatii. Cred ca autoritatea statului ar trebui sa verifice si sa depisteze atsfel de cazuri. Aici, cu toate ca nu sunt de acord cu ministrul Agriculturii pe foarte multe subiecte, aici pot spune ca da, intr-adevar, am si eu astfel de informatii, iar noi, ca stat, trebuie sa luam cele mai severe masuri sa stopam aceste lucruri.”carne toaleta

Fermierul Costel Caras mai spune ca peste 60% din piata Romaniei nu mai este a romanilor si ca toata piata serioasa este stapanita de firme multinationale care detin marile lanturi. „Foarte curand, noi o sa fim in genunchi, toata tara va fi terminata si nu vom putea face altceva decat sa aducem mancare din import pentru ca daca distrugem agricultorul roman, el nu se va mai apuca de agricultura in vecii vecilor”, atrage atentia Costel Caras.

La randul sau, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, spune ca trebuie doar sa vedem ce se intampla pe piata pentru a ajunge la o concluzie: „Cum credeti ca pot veni produsele mai ieftin de afara, stiind prea bine care sunt costurile reale. Cum credeti ca ne-au invadat cu carne de porc piata? Noi asiguram in momentul de fata 30% din piata carnii de porc, dar firmele sunt aproape de faliment. Am putea acoperi aproape 100%, dar ne-au omorat piata cu carnea de porc venita din afara care se vinde la niste preturi derizorii. Cum va explicati? Vinde producatorul acela in pierdere? Sunt convins ca ministrul are datele. (…) Daca te duci afara, uitati-va la ce preturi e carnea de porc, in Belgia e intre 8-10 euro. Aceeasi carne, la noi o gasesti intre 3-4 euro, carne importata din strainatate. Cum va explicati? Si carnea asta e produsa acolo, la noi se adauga si costul de transport.”

Reprezentantii supermarketurilor sustin insa ca afirmatiile ministrului Agriculturii nu au nicio baza: „Ce pot sa comentez cand un ministru al Agriculturii face astfel de declaratii? Va dati seama ca nimeni nu ar putea sa-si permita luxul sa-si piarda clientii, nimeni nu-si poate permite sa puna astfel de produse pe piata. Efectiv sunt fara grai. Nu stiu nimic despre ceea ce spune ministrul. ANSVSA-ul si ANPC-ul vin si fac controale, noi suntem consiliati unde se greseste. Controlul e un lucru bun, iti arata unde gresesti si cum poti remedia. Nimeni nu lasa zone din acestea sensibilie necontrolate. La nivel de retele comerciale, numarul producatorilor romani este in crestere si a crescut an de an si asta pentru ca piata cere”, a declarat Florin Capatana, vicepresedinte Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania.

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania Laurentiu Baciu spune insa ca supermarketurile nu si-ar pierde clientii fiindca acestia nu pot constata calitatea carnii: „Trebuie un examen de specialitate, cati din tara asta am putea constata? Ti-ar trebui laborator, cunostiintele necesare de a afla daca marfa e buna sau nu. Pe asta mizeaza. Cine-i controleaza? Daca vorbim de organele de control din Romania, aici ma abtin.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.