Romania, o Elvetie de cantoane silvice

Romania, o Elvetie de cantoane silvice

0 130

Candidand doar impotriva lui insusi, Marko Bela a fost reales sambata in functia de presedinte al UDMR. Procentajul cu care membrii Congresului l-au desemnat din nou in functia de lider al maghiarimii i s-a urcat insa la cap proaspatului ales. Rezumand telul formatiunii pe care o conduce, scriitorasul cu stipendii editoriale nedeclarate la fisc a luat-o rau pe aratura. Mai precis, pe pasune alpina: udemeristul-sef Marko isi propune sa faca din Transilvania o „Elvetie a Estului”. I-a luat cam multa vreme sa recunoasca cu subiect si predicat ca Transilvania este o vaca Milka numai buna de muls in sustarul electoral, de fiecare data cand vrea sa recastige adeziunea subrezita a maghiarimii.


„Averi forestiere, potential turistic, bogatii din subsol, energii spirituale exista, aici, atatea, incat din ele putem face o regiune bogata”, zice in continuare exaltat poetelul Marko. Ceea ce pare o licenta poetica cu infuzii economico-financiare este de fapt o comparatie deloc inocenta, in contextul recentelor agitatii din Harghita si Covasna produse de referendumul pe tema autonomiei. Sa asemuiesti Transilvania, pe care maghiarul suprem o si vede deja arondata UDMR intru propasire helveta, cu federalizata Elvetie este un apropo straveziu si curat constitutional la pohta pluridecenala a maghiarimii.


Dupa ce Tariceanu, Basescu si Parlamentul au federalizat Romania cu campaniile lor de consultare a electoratului – pregatirea alegerilor europarlamentare si doua refendumuri, unul pentru uninominal, celalalt pentru destituirea presedintelui ales – pe harta astfel ciopartita mai incape un canton maghiar, militant pentru autonomia Harghitei si Covasna.


Un sambure de adevar razbate totusi din declaratia lui Marko Bela, ca un cap guzgan ce se iteste printr-o gaura de svaiter. Nu stiu ce date are despre energiile spirituale, dar la averi forestiere maghiarul autonom a nimerit-o binisor. Transilvania este deja o regiune bogata, mai ales in partea aia despadurita care ii apartine lui Verestoy Attila, coleg de partid cu Marko si cel mai chiabur taietor de lemne de prin partile noastre. Abia acum devine limpede mesajul lui baci Bela: Transilvania ar putea deveni asemenea Tarii Cantoanelor, cu conditia sa fie exclusiv o federatie de cantoane silvice.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.