Romania nu are probleme cu gazele din Rusia?

Romania nu are probleme cu gazele din Rusia?

0 85

Romania nu are probleme legate de gazele din Rusia?
Gazele naturale devin o grea si complicata problema pentru noua guvernare. Scandalul dintre Rusia si Ucraina pe tema gazelor provoaca mari ingrijorari atat la Bucuresti cat si in toata Europa.

Autoritatile romane sunt optimiste<.
Romania nu are nici un fel de probleme in alimentarea cu gaze naturale, a declarat, sambata, ministrul economiei, Adriean Videanu, in urma unei intalniri cu responsabilii din sector.
„Intalnirea de azi nu a fost generata de nici un fel de urgenta legata de asigurarea cu gaze naturale a Romaniei. A fost o intalnire informala, pentru a avea toate datele legate de perioada urmatoare. Va rog sa nu faceti nici un fel de speculatii, pentru ca nu exista nici un fel de probleme”, a spus ministrul economiei.
Directorul Dispeceratului livrare comerciala al Transgaz, Marius Stroia, a dat, la randul sau, asigurari ca nu sunt probleme in sectorul romanesc al gazelor naturale.
„Vreau sa aduc la cunostinta opiniei publice ca nu avem niciun fel de probleme, chiar daca am primit comunicarea din partea Dispeceratului Balcanic al Gazprom legat de reducerea, pana in data de 11 ianuarie, pe Isaccea, cu 3,1 milioane metri cubi din totalul de 7,1 milioane metri cubi, cat importam noi in mod normal. Nu avem absolut niciun fel de problema. Avem atat rezerve in exploatare cat si inmagazinate la nivelul Romgaz, astfel incat nu avem absolut nicio problema”, a spus Stroia.

Gazprom cheama Ucraina la reluarea negocierilor
Dupa prabusirea negocierilor directe, parcurgerea tuturor ultimatumurilor, se pare ca rusii si ucrainienii vor relua negocierile Compania rusa Gazprom a lansat un apel, in noaptea de sambata spre duminica, la reluarea negocierilor cu Ucraina, in conditiile in care autoritatile de la Kiev au avertizat ca actualul conflict pe tema livrarilor de gaze va afecta grav tranzitul de gaz rusesc spre Europa.
„De la 31 decembrie, Ucraina refuza sa negocieze cu Gazprom si a recurs la sifonarea gazului destinat consumatorilor europeni, incalcandu-si obligatiile de tara de tranzit”, a declarat vicepresedintele companiei ruse, Alexandre Medvedev, citat de AFP.
„Cerem Ucrainei sa se abtina de la aceste actiuni ilegale si sa revina la Moscova pentru a negocia, o data pentru totdeauna, o tranzactie asupra livrarii de gaze care sa fie acceptata de ambele parti”, a declarat oficialul rus care si-a exprimat disponibilitatea pentru o intalnire imediata cu partea ucraineana.
Practic declaratiile vicepresedintelui Gazprom reprezinta o schimbare de atitudine fata de pozitia adoptata in ajun cand a cerut statelor europene sa actioneze in justitie Ucraina pe care a acuzat-o ca violeaza Tratatul european privind tranzitul de produse energetice.
Totusi, dincolo de prezticile de tip „tarist” cu care ne-a obisnuit pana acum, Gazprom a anuntat ca urmeaza sa depuna o plangere la Tribunalul international de arbitraj de la Stockholm, anunt ce a determinat reactia imediata a companiei ucraiene Naftogaz care a precizat ca va depune si ea o plangere pe langa aceasta instanta.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.