Romania cere acces egal la subventiile pentru agricultura

Romania cere acces egal la subventiile pentru agricultura

0 53

Romania a semnat alaturi de alte state europene o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene in care se solicita acces egal la subventiile europene in agricultura pentru toti fermierii europeni, a anuntat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la Bruxelles, la finalul Summit-ului de vara al Consiliului European.
„Exista o discrepanta majora a acestor subventii care sunt primite de Romania si de alte state nou intrate, fata de nivelul maxim european”, a declarat primul-ministru.
Seful Executivului a adaugat ca majorarea preturilor la produsele alimentare este un element important de care va trebui tinut cont in procesul de revizuire a Politicii Agricole Comune, pentru obiectivul asigurarii securitatii alimentare.
Primul-ministru a mentionat ca in cadrul Consiliului European s-a convenit ca exista, in principal, doua tipuri de masuri care trebuie adoptate pentru a reduce impactul cresterii preturilor la produsele alimentare si combustibili.
Pe termen scurt, primul-ministru a precizat ca s-a discutat inclusiv despre masuri fiscale. „Toate tarile au fost de acord ca masurile adoptate nu trebuie sa distorsioneze mecanismul preturilor, si aici ma refer nu numai la produsele agricole, ci inclusiv la cele petroliere”, a aratat premierul Tariceanu.
In privinta masurilor pe termen lung, primul-ministru a mentionat ca UE s-a angajat intr-un proces de elaborare a unei politici comune in domeniul schimbari climatice-energie, care va fi adoptata pana la sfarsitul anului. „Accentul foarte mare va fi pus pe energiile regenerabile – nucleara, eoliana, hidro, bio, de prima si a doua generatie – si se discuta despre folosirea combustibililor fosili. Ma refer cu precadere la carbune, utilizat cu tehnologii care sa fie compatibile cu obiectivele de protectie a mediului pe care ni le-am stabilim”, a adaugat primul-ministru.
In ceea ce priveste pachetul energie si schimbari climatice, premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca exista un acord asupra elementelor esentiale ale pachetului legislativ privind piata interna a energiei, in special in privinta separarii activitatilor de productie de cele de transport. „Cu totii am agreat sa finalizam acest pachet pana la sfarsitul actualului mandat al Comisiei si al Parlamentului European. Pentru Romania un rol important il va juca viitoarea companiei nationala energetica, care va putea sa asigure romanilor accesul la resursele energetice necesare, la un pret rezonabil”, a afirmat primul-ministru.
Crearea companiei nationale energetice va da posibilitatea Romaniei sa isi asigure pe de o parte securitatea energetica, precum si capacitatea de a se implica in proiectele energetice majore, cum ar fi coridoarele de transport, a mai spus premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a participat ieri si astazi la Consiliul European de vara de la Bruxelles.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.