România a preluat președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului

România a preluat președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului

0 292

România a preluat, marți, președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) de la Ungaria, în cadrul unei ceremonii solemne desfășurate la sediul Ambasadei României de la Berlin, a informat Ministerul Afacerilor Externe.
România va exercita această responsabilitate timp de un an, funcția de președinte urmând a fi exercitată de ambasadorul Mihnea Constantinescu din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. „Preluarea președinției Alianței reflectă angajamentul puternic al României față de asumarea propriului trecut, al onorării memoriei victimelor Holocaustului, combaterii manifestărilor xenofobe și antisemite”, a precizat MAE, citat de AGERPRES.
Prioritățile președinției române sunt colaborarea cu media și social media pentru promovarea cunoașterii holocaustului, dar și pentru combaterea negării holocaustului, antisemitismului, rasismului, extremismului, discriminării și xenofobiei; consolidarea educației în domeniul holocaustului în statele membre și observatoare ale organizației și promovarea cercetării academice în domeniul holocaustului.LAGAR
Cele trei priorități ale președinției române susțin obiectivele fundamentale ale IHRA — memorie, educație și cercetare a holocaustului.
România va urmări conștientizarea la nivelul societății românești, în special în rândul noilor generații, a unui capitol tragic al istoriei naționale și asumarea acestuia; creșterea interesului tinerilor cercetători pentru cercetarea holocaustului; crearea unei abordări mai consolidate a studierii holocaustului la nivel universitar; consolidarea cunoașterii acestei tematici în cadrul instituțiilor.
La ceremonia de preluare a președinției române a IHRA au participat membri ai comunității evreiești din Germania, reprezentanți ai vieții politice germane, corpul diplomatic acreditat la Berlin, români stabiliți în Germania.
Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (Internațional Holocaust and Remembrance Alliance/IHRA) este o organizație inter-guvernamentală, creată în 1998, la inițiativa premierului suedez Goran Persson.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.