Romania a doua rata a inflatiei din UE

Romania a doua rata a inflatiei din UE

0 97

Pentru a doua luna consecutiv, Ungaria a avut in luna decembrie 2009 cea mai mare rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana, (5,4 procente), urmata indeaproape de Romania (4,7 procente), in conditiile in care in zona euro rata anuala a inflatiei a crescut semnificativ pana la 0,9 procente in decembrie (de la 0,5 procente in luna noiembrie), iar in Uniunea Europeana rata anuala a inflatiei a crescut la 1,4 procente (de la 1,0 procent in luna noiembrie), conform unei estimari revizuite publicata, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In luna decembrie 2009, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Irlanda (minus 2,6 procente), Estonia (minus 1,9 procente) si Letonia (minus 1,4 procente). La polul opus, se situeaza Ungaria cu o crestere a preturilor de 5,4 procente, Romania (4,7 procente) si Polonia (3,8 procente). In luna decembrie 2009 comparativ cu luna precedenta, rata anuala a inflatiei a crescut in 22 state membre, inclusiv in Romania, a ramas stabila in patru membre si a scazut in doar doua state state membre.
Dupa rata lunara a inflatiei, care masoara evolutia preturilor in decembrie fata de noiembrie, Romania se afla pe pozitia a doua in UE, cu o crestere a preturilor de 0,3 procente, similara cu media inregistrata la nivelul zonei euro dar mai mare decat cresterea de 0,2 procente inregistrata la nivelul UE.
Pe ansamblul anului 2009, rata medie a inflatiei in Uniunea Europeana a fost de 1,0 procente, in scadere fata de o medie de 3,7 procente in 2008, iar in zona euro rata medie a inflatiei in 2009 a fost de 0,3 procente, in scadere fata de o medie de 3,3 procente in 2008.
Rata inflatiei in zona euro este in continuare sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.