Romani in fata unor privatiuni materiale grave

Romani in fata unor privatiuni materiale grave

0 83

O proportie de 33% dintre romani intampina privatiuni materiale grave, in timp ce 42 de milioane de persoane din Uniunea Europeana au astfel de dificultati (8% din populatia totala a Uniunii), releva un studiu al Eurostat (Oficiul de Statistica al Comunitatilor Europene), publicat luni.

Nivelurile cele mai reduse ale acestui indicator se inregistreaza in Luxemburg, Suedia, Olanda, Danemarca si Spania (fiecare sub 3 la suta).

Studiul, care va constitui o baza de discutii a conferintei din 16-17 decembrie de inchidere a Anului European pentru Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale 2010, arata ca 17% din populatie Uniunii Europene (81 de milioane de persoane) era in anul 2008 expusa riscului saraciei dupa transferurile sociale, ceea ce inseamna ca venitul disponibil al respectivelor persoane era mai mic decat pragul saraciei la nivel national in tarile lor.

Cele mai ridicate rate ale acestui indicator se inregistreaza in Letonia (26%), Romania (23%) si Bulgaria (21%), iar cele mai mici in Republica Ceha (9%), Olanda si Slovacia (fiecare cate 11%).
Dintre statele membre, cele mai ridicate rate erau in:
• Bulgaria (45% din populatie),
• Romania (44% din populatie),
• Letonia (34% din populatie),
• Polonia (31%),
Cele mai reduse rate sunt in Olanda, Suedia si Republica Ceha (15%).
Un obiectiv al Strategiei Europa 2020 este scoaterea din categoria celor expusi saraciei si excluziunii sociale in UE a cel putin 20 de milioane de persoane pana in 2020.
Progresele catre atingerea acestui obiectiv sunt masurate in functie de 3 indicatori – persoane aflate in risc de saracie, persoane ce intampina privatiuni materiale grave si persoane ce locuiesc in menaje cu intensitate a muncii foarte scazuta. In anul 2008, 116 milioane persoane erau afectate de cel putin una din aceste 3 forme de excluziune sociala.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.