România pe creştere economică!!

România pe creştere economică!!

0 71
România a avut a patra mare creÅŸtere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, în condiÅ£iile în care atât în zona euro cât ÅŸi în Uniunea Europeană, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere de 0,2%, conform unei estimări preliminare publicată marÅ£i de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
GraÅ£ie unei creÅŸteri economice trimestriale de 0,5%, România se situează pe locul patru în UE fiind devansată doar de Suedia (1,4%), Letonia (1,0%) ÅŸi Slovacia (0,7%). O contracÅ£ie a PIB în al doilea trimestru aduce zona euro în pragul recesiunii, definită tehnic drept două trimestre consecutiv de creÅŸtere economică negativă.
Zona euro a înregistrat un recul al PIB ÅŸi în ultimul trimestru al anului trecut (minus 0,3%) însă în primul trimestru al acestui an activitatea economică a stagnat. Comparativ cu perioda similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creÅŸtere de 1,7%, creÅŸteri mai mari fiind înregistrate în Letonia (4,3%), Slovacia (2,9%), Lituania (2,7%), Estonia (2,5%) ÅŸi Suedia (2,2%).
În schimb, economia zonei euro a înregistrat o contracÅ£ie de 0,4% iar UE o contracÅ£ie de 0,2% în perioada aprilie-iunie 2012 comparativ cu perioada similară a anului trecut. Separat, Eurostat a anunÅ£at că în luna iunie comparativ cu luna mai producÅ£ia industrială a scăzut cu 0,6% în zona euro ÅŸi cu 0,9% în Uniunea Europeană, după ce în luna mai a crescut cu 0,9% ÅŸi respectiv 0,8%. Datele arată că în 16 state membre ale UE (inclusiv în România) producÅ£ia industrială a scăzut în luna iunie comparativ cu luna mai. În ritm anual, producÅ£ia industrială a scăzut cu 2,1% în zona euro ÅŸi cu 2,2% în UE. În schimb, România se numără printre cele opt state membre UE care au înregistrat o creÅŸtere a producÅ£iei industriale în ritm anual.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.