Robotul Stolo si microcipul Boc

Robotul Stolo si microcipul Boc

0 85

Ca sa intelegeti mai bine sceneta consumata ieri trebuie sa dati filmul inapoi. Dar nu orice film; scurt metrajul lacrimogen „Draga Stolo” produs la Cotroceni in 2004, regia Traian Basescu, care acoperea si rolul principal, nu este de-ajuns. E doar introducerea la marea vizionare. Pelicula pe care trebuie musai s-o vedeti pentru documentare este Terminator. Daca nu gasiti un sequel mai proaspat, merge si prima parte. Chiar si de-acolo reiese destul de clar inegalitatea luptei dintre un robot si o versiune imbunatatita de cyborg. Cu diferenta ca doar in filmele americane robotul rudimentar si depasit tehnic poate sa invinga o masinarie mult mai sofisticata. Si tot doar in filmele americane versiunile vechi isi permit sa aiba sentimente. Pe cand politica – asta romaneasca mai cu seama – obisnuieste sa fie o curva fara simtaminte.
Nu-mi spuneti ca nu l-ati recunoscut pe Stolojan sub carcasa robotului obsolet, chiar si in varianta reloaded. Cu neajunsul ca ruleaza si in 2008 optiunea sentimentala, instalata in 2004 de IT-istul de la Cotroceni Traian Basescu. Poate ca, intr-o altfel de alianta, Stolo ar fi putut functiona o bucata de vreme in capul mesei Guvernului, fara sa i se vada firele. Poate ca ar fi reusit sa depaseasca intreita criza economica, financiara si politica, facand dovada calitatilor de economist despre care vorbeste mai mult legenda Stolojan decat CV-ul lui Theodor. Poate ca ar fi reusit sa conduca, in remote assistance de la Cotroceni, Guvernul incropit dupa uninominale.
Dar instalat in retea cu masinaria PDL-PSD – o bijuterie a compromisurilor dintre tehnica si politica – n-a facut fata solicitarii. Fisa tehnica a lui Stolojan ar fi suport cel mult un programel usurel, de vara, cu o ipostaza in chiloti de baie pe post de screensaver, eventual cu animati e de valuri in background. N-a rezistat cand noii parteneri i-au incarcat programul de guvernare, cu tot cu portofolderele ministeriale. Prea multi giga. Dar mai ales prea multi giga contra. Robotul a fost coplesit de cyborg.
Intr-o incercare de depanare disperata, Traian Basescu, marele server de la Cotroceni, l-a downlodat pe Emil Boc direct in fotoliul din Palatul Victoria. Parca si in epoca miniaturizarii, e prea de tot sa inlocuiesti un robot intreg cu un microcip.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.