Rezervele de gaz ale Romaniei suficiente doar 10 ani

Rezervele de gaz ale Romaniei suficiente doar 10 ani

0 84

Rezervele geologice de gaze naturale ale Romaniei insumeaza 660.602 miliarde de metri cubi, iar cele sigure totalizeaza 109.284 de miliarde de metri cubi, suficiente pentru urmatorii 10 ani, a declarat, joi, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Alexandru Patruti, la Conferinta European Energy Development.
‘Rezervele geologice de gaze ale Romaniei insumeaza 660.602 miliarde de metri cubi, iar cele sigure totalizeaza 109.284 de miliarde de metri cubi. Rezervele sigure sunt suficiente pentru urmatorii zece ani. Productia anuala in acest moment este de circa 11 miliarde de metri cubi. Aceste cifre sunt certe si sunt cea mai pesimista varianta, dar cu siguranta rezervele vor creste in urma explorarilor care se deruleaza acum’, a afirmat Patruti.
Presedintele ANRM a adaugat ca, in acest context, Romania trebuie sa se axeze pe resursele neconventionale. ‘In sectorul resurselor neconventionale, cercetarile in acest sector sunt abia la inceput, iar Agentia detine date privind potentialul national, insa nu le poate face publice. In viitor, este necesara explorarea si exploatarea resurselor neconventionale’, a spus oficialul ANRM.
Acesta a precizat ca in cazul gazelor naturale, dependenta de importuri este mai mica decat in cazul petrolului. „Importam doar 20% din consumul de gaze, fata de 50% in cazul titeiului. Surprinzator, desi resursele geologice sunt mai mici comparativ cu titeiul, perspectivele imediate sunt mai incurajatoare, existand posibilitatea unor noi descoperiri in straturi adanci si in Marea Neagra”, a precizat Alexandru Patruti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.