Revolta in vama Giurgiu

Revolta in vama Giurgiu

0 278

Taxele speciale impuse de Primaria orasului Giurgiu a determinat o revolta a TIR-istilor nevoiti sa treaca prin punctul de trecere a frontierei catre Bulgaria de la Giurgiu. In semn de protest fata de taxa de tranzit, nemultumitii au procedat, sambata, la blocarea acestui punct de trecere. Chiar daca taxele de tranzit au fost suspendate pana luni, cand urmeaza ca reprezentantii primariei si cei ai soferilor sa se intalneasca pentru a ajunge la o intelegere, istoria s-a repetat si sambata noapte si duminica dimineata, de data asta soferii protestand impotriva taxei de ecologizare. Decizia de suspendare a fost posibila dupa ce insusi presedintele Traian Basescu l-a sunat pe primarul din Giurgiu si l-a rugat sa mearga la primarie si sa ajunga la o intelegere cu soferii intr-un timp cat mai scurt.


?


Istoria taxelor din acest loc este veche si a stirnit de-a lungul timpului numeroase reactii atit din partea celor care au tranzitat vama Giurgiu cat si din partea presei.


Soferii de TIR s-au solidarizat intr-un protest impotriva taxelor de salubrizare, ecologizare si tranzit impuse de primaria Giurgiu, pe care soferii le considera ilegale si unice in Europa. Soferilor de TIR li s-au alaturat si mai multi soferi particulari care doreau sa treaca granita cu autoturismele personale. Pentru un autoturism, taxele locale ajung la aproape un milion de lei iar pentru un TIR la doua milioane. Ele sunt platite numai in partea romaneasca. Soferii protesteaza in special impotriva acestor taxe, desi mai exista si altele la acest punct de frontiera – taxa de pod de 8 dolari, platibila si la romani si la bulgari si taxa pentru drumuri care variaza, in functie de capacitatea masinii, de la cateva sute de mii de lei la citeva sute de euro. Mai exista si o taxa de dezinfectie de cativa euro.


In pofida taxei de pod, cei care trec granita observa ca pe acesta sunt gropi in asfalt. De asemenea, soferii considera ca taxa de tranzit impusa de primaria Giurgiu nu se justifica atata vreme cat soseaua trece pe la marginea orasului, pe un camp. Multi romani si bulgari din zona au sperat ca odata cu intrarea in Uniunea Europeana aceste taxe vor disparea.


In urma cu citeva zile, primarul Giurgiului, Lucian Iliescu, justifica mentinerea lor, spunand ca au la baza hotararea Consiliului Local care, in contextul descentralizarii, ar avea dreptul sa-si creeze asemenea surse de finantare.


?


Taxa de ecologizare a fost prevazuta prin ordonanta 85/2006, pentru toate punctele de frontiera din Romania. Scopul acestei taxe era intretinerea punctelor de frontiera, repararea drumurilor si salubrizarea. Odata cu intrarea in UE, aceasta taxa a fost anulata, deoarece nu este in concordanta cu prevederile UE. Astfel, in afara taxelor de pod sau de autostrada, nu trebuie sa mai existe niciun fel de taxa.


?


?


Mai multi parlamentari bulgari cer Uniunii Europene sa intervina in acest conflict, avand in vedere ca Giurgiu este singurul oras din Europa care percepe astfel de taxe.


?


Taxele vor fi suspendate


Mircea Toader, secretar de stat MAI, a declarat ca taxele speciale percepute de primarii in zona de granita vor fi suspendate pana cand Guvernul va elabora un nou cadru legal, astfel incat costurile pentru modernizarea si intretinerea infrastructurii rutiere sa fie suportate, unde este nevoie, din bugetul de stat. In legatura cu situatia de la vama Giurgiu, Mircea Toader a spus ca in prezent taxa de ecologizare a fost ridicata provizoriu, urmand ca printr-o hotarare a Consiliului Local, aceasta sa fie suspendata pana la stabilirea cadrului legal privind aceste taxe. I.


Mircea Toader a aratat ca in conditiile existentei unor norme europene care cereau desfiintarea acestor taxe, cheltuielile pentru modernizarea si intretinerea infrastructurii rutiere afectate de trafic trebuiau suportate din bugetul local sau, in conditiile in care administratiile locale nu pot suporta costurile, drumurile trebuie trecute la Administratia Nationala a Drumurilor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.