Revin temperaturile scăzute, bruma, ploile și lapovița

Revin temperaturile scăzute, bruma, ploile și lapovița

0 90

Vremea schimbă, din nou, foaia, făcând loc încă unui episod, de aproximativ 3 zile, de temperaturi scăzute, brumă, ploi sau chiar lapoviță și ninsoare. Un val de aer rece aduce temperaturi mai scăzute, pentru data din calendar. De aceea, la munte se vor semna precipitaţii mixte. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), până marţi, în toată ţara temperaturile vor scădea accentuat. De vină este un pasaj frontal din nord estul continentului, care aduce aer de origine polară, peste România. Acest front atmosferic va staționa cel puțin trei zile, după care se va retrage spre Rusia, permițând unui aer de origine mediteraneană să ocupe partea de est a Europei.

Duminică, în prima zi de Paşte, în regiunile din jumătatea de nord, vremea se răcește, local chiar semnificativ, cerul va fi mai mult noros şi va ploua pe arii relativ extinse. În jumătatea sudică a ţării, vremea va fi, în continuare, caldă, însă din orele amiezii instabilitatea atmosferică se va accentua treptat şi se va manifesta prin înnorări, averse de ploaie, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, la început în sudul Transilvaniei, în zonele montane şi submontane, apoi şi în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei şi local în Banat şi Oltenia. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate, iar pe spaţii restrânse vor fi posibile vijelii şi grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 12…14 grade în nordul ţării şi în jurul a 27 de grade în extremitatea de sud; minimele termice vor fi cuprinse în general între 2 şi 12 grade. La Bucureşti, vremea va fi în continuare deosebit de caldă, cu o maximă a temperaturii aerului de 25…26 de grade. Cerul va fi variabil în prima parte a zilei, apoi însă va creşte probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică – înnorări temporar accentuate, descărcări electrice, rafale de vânt şi averse de ploaie. Minima termică va fi de 10…11 grade.

Luni, 20 aprilie, valorile termice, în scădere accentuată faţă de ziua precedentă în jumătatea de sud a ţării, vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod obişnuit la această dată în majoritatea zonelor. Conform meteorologilor, temperaturile maxime se vor încadra între 11 grade în nordul Moldovei şi 18 grade în Banat. Vor fi înnorări temporare în regiunile sudice, unde pe alocuri va ploua slab şi în Carpaţii Meridionali, unde la altitudini mari se vor semnala precipitaţii mixte.

În restul teritoriului cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în est şi sud-est. Temperaturile minime vor fi cuprinse -6 grade în estul Transilvaniei şi 8 grade în vestul Olteniei. Spre dimineaţă, izolat în nord, centru şi nord-est se va produce brumă. Vremea se va răci accentuat şi în Capitală, astfel că temperatura maximă va fi de 15…16 grade, iar cea minimă de 2…5 grade, valori sub cele caracteristice perioadei din an. Cerul va avea înnorări temporare, dar numai trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.