REVELATIA LUI BENEDICT

REVELATIA LUI BENEDICT

0 60

?


Senzatie, incalcarea unui tabu si scandal? ? iata provocatoarea mostenire


pe care papa o lasa prin romanul sau Iisus din Nazaret.


????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????


???????????????????????????


???????? Pescarii de pe lacul Genezareth se intrebau: cine este strainul acesta care a linistit vantul si valurile doar printr-o porunca? Bolnavii, infometatii, invatatii si chiar adeptii sai il intrebau cine este el de fapt. Omul din Galileea raspunse:” Daca nu credeti ca eu sunt cel ce sunt, veti muri cu pacatele voastre.”


???????? Cuvintele orbeau ca o privire in soare. Ce ii raspunsese Vocea lui Moise aflat printre tufisurile arzand ? “ Eu sunt cel ce sunt.” Oare vocea nu era a lui Dumnezeu? Nu acest Dumnezeu ii interzisese lui Moise sa-l priveasca ? Iar strainul raspunsese ca el este El. Cum de indraznise acest raspuns ? Si in numeral cui il daduse ?


???????? Iar intrebarea dainuie, poate datorita raspunsului insusi, de peste veacuri. Cine e acest strain ?Un revolutionar, s-ar parea. Un predicator nemaiintalnit. Un fel de rabin. Un radical in felul sau. Un moralist de extrema. In orice caz, un urias dintre cei buni. Filozoful german Karl Jaspers l-a asezat langa Socrate,Confucius si Buddha. Iar acuma apare o carte despre el cu un titlu simplu: numele si locul de bastina. Iisus din Nazareth.


???????? Si iata inca o dezbatere despre el, fiul unui mestesugar dintr-o provincie plina de praf de la margine imperiului roman. S-a nascut pe vremea imparatului Augustus si a murit pe vremea lui Tiberius. Bibliotecile de pretutindeni sunt pline de biografii, romane si povestiri despre adevaratul Iisus.Nu s-a spus destul si totul despre el ? Nu a fost deajuns de folosit in cadrul unor ecranizari , participand in fel si chip la actiuni ? Nu apare mai tot timpul cate cineva care pretinde ca a descoperit adevaratul sau mormant ?


??????? Cu toate acestea ultima carte? despre viata lui Iisus, aparuta in Germania intr-o prima editie de 150.000 de exemplare si tradusa deja in 32 de limbi, a ajuns sa starneasca senzatie. Ceva nemaiintalnit – si luat in sens strict ceva imposibil. Cartea a fost scrisa de papa. Ca autor trebia sa apara, sub titlu, “ Benedict al XVI-lea “, iar dedesubt “ Joseph Ratzinger “. Copertile fusesera deja tehnoredactate. Insa papa nu a fost de accord. Trebuia trecut mai intai numele profesorului de teologie si apoi cel al pontifului. Dar Ratzinger nu mai exista, caci s-a transformat in urmasul sfantului Petru. Dar nici cartea nu putea fi scrisa de Benedict, in calitate de papa. Papii scriu enciclice, diferite mesaje, predici si cuvinte de salut. Nu pot raspandi opinii personale despre Iisus. Dar Benedict il gandeste pe Dumnezeu, in relatia sa cu El, ca pe o persoana, chiar daca intangibila. Este un cristocentric. In timp ce predecesorul sau, papa Ioan Paul al II-lea, cauta solutia izbavirii Suferintelor omenirii, papa Benedict al XVI-lea se concentreaza asupra Spiritului Suprem. Comparartea enciclicelor celor doi papi explica totul. Papa Ioan Paul al II-lea a numit-o pe a sa “ Redemptor hominis “ – Mantuitorul oamenilor. Papa Benedict al XVI-lea a intitulat-o “ Deus caritas est “ – Dumnezeu este iubire. ????????? ????? ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????


( va urma )


?


?

??????????????????????????? Traducere si adaptare dupa FOCUS ??????????????????????????? ???????Dan Bota????????????????????????????????????????????????????????????????????????

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.