Resursele de apa din sudul Romaniei se epuizeaza in 10 ani

Resursele de apa din sudul Romaniei se epuizeaza in 10 ani

0 63

Mai mult de jumatate din Romania ar puteaa ramane fara apa in urmatorii 10 ani. Este foarte greu de conceput un pronostic atat de sxumbru, cu atat ma mult cu cat ploile din ultima perioada ne-au inundat mare parte din zonele tarii, dar datele geografico-meteorologice nu mint.
Romanii din Transilvania, Banat si Campia Romana ar putea ramane fara apa in maximum zece ani, daca autoritatile nu vor lua masuri.
Avertismentul a fost lansat de Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).
„Daca guvernul nu va incepe sa aloce bani pentru stoparea efectelor secetei si pentru a putea pune in aplicare masuri in vederea identificarii de noi surse de apa, vom avea mari probleme in zonele din centrul si din sudul tarii. In zece ani, apa va fi insuficienta pentru popu latie si pentru agentii economici din Campia Romana, Transilvania si Banat. Cu siguranta pot spune doar ca nu vor fi probleme cu resursele de apa in nordul tarii”, a explicat, ieri, Stanciu, citat de Evenimentul Zilei.
Singura salvare ar fi exploatarea apei subterane, iar acest lucru necesita implicarea autoritatilor in proiecte de profil.
„Vor trebui create noi acumulari in care sa stocam apa si va trebui sa incepem sa folosim rezerva strategica a Romaniei – apa subterana. Adica, sa foram la mare adancime”, a conchis Petre Stanciu.
Dat fiind ca in Romania lucrurile se misca intotdeauna in reluare, vom trai si vom vedea daca previziunile de astazi se vor adeveri pentru ca nu avem altceva mai bun de facut decat sa stam si sa asteptam, vorba ceea, sa cada „drobul de sare”.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.