Republica Moldova – rezultatul alegerilor parlamentare

Republica Moldova – rezultatul alegerilor parlamentare

0 186

Partidul Socialiştilor, al preşedintelui filorus Igor Dodon, a obţinut cele mai multe voturi, 31,4%, în alegerile parlamentare care au avut loc duminică în Republica Moldova.

Potrivit rezultatelor centralizate după numărarea a peste 96% din sufragii, pe locul doi se situează opoziţia proeuropeană din blocul ACUM, cu 26% din voturi, urmată de Partidul Democrat, al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, cu 24%.

În parlament vor mai intra şi reprezentanţi ai partidului Şor, condus de primarul rusofon al oraşului Orhei, Ilan Şor, politician acuzat de implicare în furtul a 1 miliard de dolari din sistemul bancar al ţării.

Alegerile au fost denunţate de opoziţia proeuropeană drept cele mai nedemocratice din istoria ţării.

Reporter Cristina Popuşoi (Radio Chişinău): „Prezenţa la urne a fost cu puţin peste 49%, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală – mai mică decât la alegerile parlamentare din 2014 şi cele prezidenţiale din 2016.

Partidul Democrat este dispus să discute cu toate forţele din viitorul parlament, pentru a asigura continuitatea proiectelor în folosul cetăţenilor – a declarat, după închiderea secţiilor de vot, liderul formaţiunii, Vlad Plahotniuc.

Un alt fruntaş al PD, premierul Pavel Filip, a salutat modul în care s-au desfăşurat alegerile, menţionând că neregulile înregistrate nu pot influenţa rezultatul votului.

Partidul Socialiştilor, al preşedintelui Igor Dodon, a declarat că va decide dacă va recunoaşte sau nu scrutinul după ce va analiza toate încălcările procesului de votare.

Opoziţia proeuropeană a calificat alegerile ca fiind cele mai nedemocratice din istoria Republicii Moldova.

Liderii blocului ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au raportat numeroase încălcări, în special coruperea alegătorilor, transportarea organizată a cetăţenilor din regiunea transnistreană la secţiile de votare din dreapta Nistrului şi obstrucţionarea dreptului la vot în diaspora.

Cetăţenii de peste hotare au depus zeci de contestaţii pentru că nu li s-a permis să voteze cu buletinele de identitate sau cu paşapoartele expirate.”

Sursa: RRA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.