Reluarea competițiilor sportive în România? Probabil, în iunie, după cum ar dori...

Reluarea competițiilor sportive în România? Probabil, în iunie, după cum ar dori ministrul Tineretului și Sportului

0 129

Reluarea competițiilor sportive în luna iunie este varianta la care se gândește ministrul Tinereturului și Sportului, Ionuț Stroe. El a avansat această idee cu prilejul unei videoconferințe de presă, în care a vorbit despre actuala situație din sportul românesc creată de noul coronavirus. Totul va depinde însă de felul în care va evolua situația îmbolnăvirilor, pentru că sportivii nu ar trebui expuși la riscul îmbolnăvirii. Dacă va fi vorba despre o reluare a întrecerilor sportive în România, acestea se vor desfășura, obligatoriu, încă o bună perioadă de timp, fără spectatori. Fanii sporturilor mai au, așadar, de așteptat…

Momentul reluării competiţiilor încă nu a sosit, iar când se va întâmpla acest lucru va fi foarte bine şi explicit descris de legi şi ordonanţe. Acestea vor descrie modul în care se vor desfăşura. Luna iunie este un moment în care, din punctul meu de vedere, s-ar putea realiza reluarea competiţiilor, dar e prematur de spus. Eu nu angajez niciun fel de afirmaţie publică în sensul stabilirii unei date sau a unei luni exacte. Ca ministru mi se pare uşor hazardat să afirm acum o anume lună. Dar sunt în discuţii cu Ministerul Sănătăţii de ceva vreme pentru a analiza această problemă. Avem studii medicale, lucrăm la un plan concret privind măsurile pe care trebuie să le luăm pentru relansarea sportului. Dar trebuie să o facem gradual şi foarte atent. Contează foarte mult ca evoluţia acestei epidemii să ne permită să reluăm activităţile sportive. Cu siguranţă spectatorii vor mai avea ceva de aşteptat, asta ca să ofer un răspuns complet. Prioritatea absolută este siguranţa şi sănătatea publică. Relansarea activităţii trebuie făcută gradual după nişte reguli clare şi bine definite, în niciun caz la mica înţelegere sau sub presiunea unor competiţii blocate de aceasta criză. Momentul reluării nu a sosit, dar trebuie pregătit din timp. Trebuie relansată activitatea, dar într-un mod foarte, foarte atent”, a susținut ministrul Ionuț Stroe, citat de Agerpres.

Ministrul Tineretului și Sportului a precizat însă că sporturile de echipă, cum este și cazul fotbalului, vor avea un regim mai strict de respectat faţă de disciplinele individuale.

”Nu au existat niciun fel de presiuni din partea federaţiilor pentru a începe mai repede competiţiile. Port un dialog corect cu toţi cei care se interesează de modalitatea în care se pot relua antrenamentele sau competiţiile. Riscurile de infectare sunt similare în întreaga societate, iar sportul nu este exceptat de această pandemie. Ba chiar studiile arată că sportivii care practică antrenamente de intensitate ridicată sunt mai susceptibili la infecţii şi în a contracta acest virus. Iar asta cu atât mai mult ne pune în gardă şi ne face să fim extrem de prudenţi în a demara şi a stabili cadrul în care pot fi reluate pregătirile sau competiţiile. În acest moment, orice formă de antrenament colectiv este limitată. Eu nu încurajez aceste antrenamente fără a avea expertiza, acordul sau un cadru oferit de epidemiologi şi Ministerul Sănătăţii. Sporturile de echipă vor avea un regim destul de riguros şi amănunţit în care vor fi deschise antrenamentele. Într-o fază incipientă se va lucra mai mult individual, probabil că perioada va fi undeva la zece zile. După aceea, gradual, se va trece la antrenamente cu mai mulţi participanţi. Dar asta atunci când va fi momentul”, a afirmat Ionuț Stroe, în cadrul videoconferinței de presă.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.