Regele Mihai – povestea Jaguarului albastru

Regele Mihai – povestea Jaguarului albastru

0 452
Din 1982  ziaristul si Radu Portocala se stabileste la Paris si trimite valorosul automobil la restaurare, la David Barber in Anglia, o lucrare finalizata in noiembrie 1990 pentru care platise suma de 34 mii Euro. Regele Mihai s-a reintalnit cu Jaguarul albastru si noul sau proprietar la Paris, pe 29 mai 1991 la Centre International de l’AutomobileIn septembrie acelasi an „Jaguarul”,estimat la aproape 1 milion de doari, este prezentat în cadrul salonului „Voitures de stars” organizat de Louis Vuitton. Pe 25 octombrie 1993 istorica masina a fost vanduta la o licitatie din Londra luand drumul Americii, iar mai tarziu intrand intr-o importanta colectie din Olanda. Autorul cartii, proprietar al Jaguarului timp de 16 ani, concluzioneaza: „Acum ştiu că nu cumpărasem o maşină, ci umbre ale unor destine trecute cărora li se adăuga o parte a destinului meu.

În anul 1937, viața părea să-i surâdă statornic viitorului Rege Mihai I: era un Principe tânăr și frumos, adorat de popor, având în perspectivă urcarea pe tronul unei țări pornite pe calea prosperității și a civilizației. La împlinirea vârstei de 16 ani, pe când se pregătea să intre în armată, Guvernul, prin Ministerul Aerului, cunoscând pasiunea pentru mecanică a Principelui, a hotărât să-i dăruiască un automobil de marcă.
În 1937, firma englezească Standard Swallow, din care s-a născut prestigioasa uzină Jaguar, a început fabricarea modelului SS Jaguar 100, din care s-au produs, între 1937 și 1941, un număr de 116 exemplare. Primul a fost oferit de Guvern Marelui Voievod de Alba-Iulia.
Destinul întortocheat al acestei mașini îi conferise dintru început caracterul unei mașini de colecție: este nu numai o mașină regală, nu numai o creație superb desenată și excelent dotată tehnic, ci și prima dintr-o serie foarte scurtă. Încă un amănunt: este primul automobil pe calandra căruia apare vestita figurină-jaguar care, de-atunci, împodobește mașinile de această marcă.”

 În foto Radu Portocala si  Regele Mihai la Centre International de l’Automobile, Paris, mai 1991.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.