Referendumul – PA si la deputati!

Referendumul – PA si la deputati!

0 51

Deputatii au respins, cu 193 voturi pentru si 83 impotriva, in urma unor dezbateri aprinse, ordonanta de Guvern prin care Parlamentului i se cere sa se dea aviz pentru un referendum intr-un termen de 20 de zile de la primirea solicitarii inaintata de presedintele Romaniei.
Discutiile din Camera Deputatilor au fost initiate de Mircea Toader, liderul de grup al deputatilor PD-L, care a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului de Lege de respingere a OUG 103 din 2009 pe motiv ca textul ordonantei vine sa acopere un vid legislativ aparut ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale prin care avizul Parlamentului pentru referendum trebuie dat cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti, nu al majoritatii deputatilor si senatorilor.

De asemenea, democrat-liberalii, dar si reprezentantul Guvernului, au invocat o recomandare a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) prin care se cere ca, in tarile unde este necesar un aviz al forului legislativ pentru referendum, sa se fixeze un termen in interiorul caruia Parlamentul sa se pronunte.
„Asta ne obliga pe noi sa facem o discutie mult mai serioasa si sa analizam daca ceea ce facem acum nu va crea si pe viitor o problema suplimentara pentru deciziile pe care trebuie sa le ia electoratul si poporul prin referendum”, a declarat Toader in plenul Camerei in sprijinul retrimiterii la comisie, insa propunerea sa a fost respinsa.

Pe de alta parte, celelalte grupuri parlamentare au contestat prevederile ordonantei, dar si decizia presedintelui si a Guvernului de a convoca si organiza referendumul simultan cu alegerile prezidenþiale.
„E un moment unic in istoria Romaniei precum anul 1968, cand tancurile sovietice au intrat in Polonia (n.a. tancurile sovietice au invadat in 1968 Cehoslovacia, nu Polonia), sau de decembrie 1989 cand unii dintre noi erau la partid sau se ascundeau prin veceuri”, a spus deputatul PSD Valeriu Zgonea, acuzand o tentativa a puterii executive de a limita atributiile forului legislativ.

Zgonea a invocat si el recomandarile Comisiei de la Venetia, insa altele decat cele invocate de executiv, precum interzicerea modificarii legislatiei referitoare la referendum cu mai putin de un an inainte de un plebiscit.
„Ce mai conteaza Comisia de la Venetia, care interzice ca o institutie a statului sa atace si sa jigneasca o alta institutie a statului? Mi-aduc aminte de un discurs al lui Hitler care spunea la fel: de ce le e frica nu scapa. Daca nu-l gasiti, discursul este pe You Tube. Mi-aduc aminte de un discurs al lui Franco, al lui Mussolini, care spuneau la fel: de ce le e frica nu scapa. Ce-i drept nu chiar cu aceleasi cuvinte”, a spus Zgonea despre motivele invocate de seful statului in sprijinul referendumului privind introducerea Parlamentului unicameral si reducerea numarului de parlamentari. „Altii legifereaza in numele nostru, iar cand nu pot, interpreteaza in numele nostru. Astfel Parlamentul dispare, nu mai conteaza ca suntem 471, 300 sau unul singur”, a conchis Zgonea.

Viceliderul grupului PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a avut opinii asemanatoare, sustinand respingerea ordonantei.
„Va invit sa cititi expunerea de motive a ordonantei scrisa pe baza prezumtiei de vinovatie, unde se vorbeste de premeditare si de catre obstructie de catre Parlament”, a spus liberalul.

Presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PD-L) a sustinut un amendament, dar fara succes, prin care incerca sa transforme Legea de respingere in lege de adoptare a OUG.
„Nu faceti altceva decat sa incãlcaþi dreptul poporului de a se pronunta prin referendum”, s-a adresat Buda majoritatii ostile ordonantei.
Din pacate, numele stimatei doamne te duce cu gandul la anumite izuri, care, mai nou, caracterizeaza si politica romaneasca.

La final, OUG a avut aceeasi soarta ca in Senat, fiind respinsa.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, luni, sa nu acorde Comisiei juridice o saptamana in plus pentru raportul pe Ordonanta privind organizarea referendumului. Comisia juridica a transmis forului de conducere al Camerei Deputatilor o scrisoare in care solicita prelungirea termenului de depunere a raportului asupra OUG privind organizarea referendumului cu o saptamana. Solicitarea era justificata prin volumul mare de munca al Comisiei juridice din aceasta perioada si prin faptul ca si proiectul de lege privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului 103/2009 pentru modificarea si completarea legii privind referendumul este unul complex.

Sa ne amintim ca senatorii au votat pe 13 octombrie cu 73 de voturi „pentru” si 40 de voturi „împotriva” raportul de respingere a OUG 103/2009 privind organizarea referendumului.

Ce-ar fi sa o ia Basescu in barba, cu un referendum, pe moment, stupid si doar aducator de avantajul fraudarii scrutinului in favoarea initiatorului?

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.