Redobandirea patriei, versiunea Marko Bela

Redobandirea patriei, versiunea Marko Bela

0 129

Marko Bela militeaza pentru “redobandirea patriei de catre maghiari”. ?Desi, istoriceste vorbind, n-ai cum sa REdobandesti ceva ce n-ai avut, respectiv patria Romania, loc de popas pentru triburile lui Attila, domnul Marko insista, redefinind notiunea de patrie: “redobandirea patriei pentru maghiarii din Romania inseamna redobandirea tuturor bunurilor care le-au fost luate – paduri, pamanturi si cladiri – dar si a celor spirituale, cum ar fi drepturi egale si de decizie care ii privesc pe maghiari”.


Lasand la o parte mofturile lui Marko, obserevam ca omul se contrazice singur: vrea drepturi egale dar decizie in ce-i priveste pe maghiari. Drepturi egale inseamna decizie valabila pentru toti cetatenii acestui stat, indiferent ca sunt romani, maghiari sau tigani. Ori nu cred ca este un act normativ in tara asta care nu-I lasa pe maghiari sa se bucure de vreun drept de care au parte exclusiv romanii.


Mai degraba romanii din Covasna si harghita ar avea de ce sa se planga, intrucat, in mod abuziv autoritatile locale ignora limba nationala si insemnele nationale. In schimb, domnul Marko cere redobandirea simbolurilor lor, precum imnul si steagul. Ciudat, in conditiile in care insemnele sunt peste tot, steagurile unguresti falfaie pe Primarii, iar cele ale statului roman sunt calcate in picioare. Eu cred ca domnul Marko are perfecta dreptate, doar ca a gresit destinatarul revendicarilor: noi suntem aceia care ne putem plange ca ni s-au luat cu japca padurile, pamanturile, dreptul de a ne vorbi limba oriunde in tara asta, imnul, drapelul, batjocorite de 5% din populatia tarii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.